Αφροδίτη, Δίας και Σελήνη πλησιάζουν για σπάνια συνάντηση


imageΗ Αφροδίτη, ο Δίας και η Σελήνη δίνουν ραντεβού το ηλιοβασίλεμα. Οι δύο πλανήτες αρχίζουν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλο στον ουρανό μέχρι να βρεθούν ακριβώς δίπλα στο φεγγάρι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η σπάνια συνάντηση, ορατή ακόμα και στην πόλη με γυμνό μάτι, «θα κάνει τα κεφάλια να γυρίσουν» προβλέπει ο Αλαν ΜακΡόμπερτ, διευθυντής σύνταξης του αμερικανικού περιοδικού Sky and Telescope (οι Αμερικανοί έχουν έναν επιπλέον λόγο να ενθουσιάζονται, καθώς η αρχή της ουράνιας προσέγγισης συμπίπτει με την Ημέρα των Ευχαριστιών την Πέμπτη).

Στη νοτιοδυτική πλευρά του ουρανού, σχετικά κοντά στον ορίζοντα, ο Δίας και η Αφροδίτη θα αρχίσουν να πλησιάζουν από το απόγευμα της Πέμπτης και την Κυριακή θα φαίνονται να απέχουν μόλις δύο μοίρες -περίπου το πλάτος ενός δάχτυλου αν κανείς τεντώσει το χέρι μπροστά στα μάτια του. «Πρόκειται σίγουρα για μια ασυνήθιστη σύμπτωση, να βρεθεί εκεί το φεγγάρι τις ημέρες που [οι πλανήτες] πλησιάζουν στην ελάχιστη μεταξύ τους απόσταση» σχολιάζει ο ΜακΡόμπερτ.

Τα τρία σώματα θα φαίνονται να πλησιάζουν, στην πραγματικότητα όμως η απόσταση μεταξύ τους θα παραμείνει… αστρονομική. Το φεγγάρι, το λαμπρότερο μέλος της τριάδας, θα βρίσκεται σε απόσταση 406.000 χιλιομέτρων από τη Γη, η Αφροδίτη σε απόσταση 151 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ ο ελαφρώς χλωμότερος Δίας θα απέχει 869 εκατ. χιλιόμετρα. Τα τρία σώματα πλησιάζουν καμιά φορά μεταξύ τους στον γήινο ουρανό, συχνά όμως το ραντεβού είναι αόρατο λόγω της ώρας ή επειδή συμβαίνει υπερβολικά κοντά στον ηλιακό δίσκο. Το επόμενο ανάλογο ραντεβού δεν αναμένεται πριν από τις 18 Νοεμβρίου του 2052. Αρκετά νωρίτερα, την παραμονή της φετινής Πρωτοχρονιάς, αναμένεται ένα τετ-α-τετ της Αφροδίτης και της ημισέλινου.

Πηγή: ΒΗΜΑ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.