Νέα στοιχεία για τη γέννηση της Γης


Οι γεωλόγοι ανακάλυψαν, στην ανατολική ακτή του Χάντσον Μπέι του Καναδά, τα αρχαιότερα πετρώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στον πλανήτη μας, ηλικίας 4,28 δισ. ετών. Αυτό σημαίνει ότι τα πετρώματα αυτά χρονολογούνται στα 290.000.000 χρόνια μετά τη δημιουργία της Γης, πριν από 4,57 δισ. χρόνια, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Η ανακάλυψη περιγράφεται στο περιοδικό «Science». Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχαν πετρώματα, επίσης στον Καναδά, στις Βορειοδυτικές Περιοχές, τα οποία έχουν σχηματιστεί πριν από 4,03 δισ. χρόνια. Αν και μικροσκοπικές πέτρες ζιρκονίου στη δυτική Αυστραλία χρονολογούνται πριν από 4,36 δισ. χρόνια, δεν έχουν βρεθεί παλαιότερα πλήρη πετρώματα από αυτά που μόλις ανακαλύφθηκαν στον Καναδά.

Τα βράχια είναι πιθανότατα τμήματα του πρωταρχικού φλοιού της Γης, που διαμορφώθηκαν καθώς η επιφάνεια του πλανήτη κρύωσε και στερεοποιήθηκε σταδιακά μετά τη γέννηση του ηλιακού συστήματος. «Ίσως ήταν ο αρχικός φλοιός και πριν από αυτόν δεν υπήρχε στέρεη επιφάνεια στη Γη» δήλωσε ο Τζόναθαν Ο’ Νιλ του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ.

Η περιοχή, στο βόρειο Κεμπέκ, έχει έκταση περίπου δέκα τετραγωνικά χιλιόμετρα και αποτελείται από ηφαιστειακό βασάλτη, με ροζ-καφέ απόχρωση. Για τον ακριβή καθορισμό της ηλικίας οι γεωχημικοί του Ινστιτούτου Κάρνεγκι ανέλυσαν τις μικρές μεταβολές στη σύνθεση ισοτόπων των σπάνιων στοιχείων σαμάριου και νεοδύμιου. Βράχια τόσο παλαιά είναι πολύ σπάνια στη Γη, γιατί τα απομεινάρια του αρχέγονου φλοιού έχουν πολτοποιηθεί και ανακυκλωθεί στο εσωτερικό του πλανήτη αρκετές φορές, λόγω της κίνησης των τεκτονικών πλακών. Ο Ρίτσαρντ Κάρλσον του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσινγκτον δήλωσε ότι ορισμένα χαρακτηριστικά των βράχων υποδηλώνουν πως το νερό βρισκόταν ήδη στην επιφάνεια της Γης την εποχή του σχηματισμού των νεοανακαλυφθέντων βράχων, πριν από 4,28 δισ. χρόνια.

Οι επιστήμονες δεν έχουν συμφωνήσει ακόμα αν οι ωκεανοί εμφανίσθηκαν πρώτα και αν το νερό δημιουργήθηκε στον πλανήτη μας ή μεταφέρθηκε από το διάστημα, όταν παγωμένοι κομήτες προσέκρουσαν σε αυτόν. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν άμεσες ενδείξεις αρχέγονης ζωής στα βράχια (βακτήρια).

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.