Στο έντερο το μυστικό της οστεοπόρωσης


O σχηματισμός των οστών φαίνεται ότι ελέγχεται από έναν αναπάντεχο παράγοντα, τη σεροτονίνη, η οποία ως σήμερα ήταν γνωστή μόνο για τη δράση της στον εγκέφαλο. Η νέα ανακάλυψη, η οποία ανήκει σε ειδικούς του Κολεγίου Γιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου Κολούμπια και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «Cell», αναμένεται να αλλάξει το τοπίο σε ό,τι αφορά τις θεραπείες ενάντια στην οστεοπόρωση.
Ως σήμερα ο ρόλος της σεροτονίνης εκτός του εγκεφάλου παρέμενε μυστήριο για τους επιστήμονες. Το 95% της σεροτονίνης του οργανισμού παράγεται από το έντερο, ωστόσο αυτού του είδους η σεροτονίνη δεν μπορεί να φθάσει ως τον εγκέφαλο καθώς «σκοντάφτει» στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.
Ωστόσοη σεροτονίνη του εντέρου φαίνεται ότι ελέγχει άμεσα τον σχηματισμό οστών, σύμφωνα με τους ειδικούς από το Κολούμπια, επικεφαλής των οποίων ήταν ο δρ Τζέραρντ Κάρσεντι. Το χημικό εκλύεται στην κυκλοφορία του αίματος και όσο μεγαλύτερες ποσότητές του φθάσουν ως το οστό, τόσο περισσότερο οστό χάνεται. Αντιθέτως, όσο λιγότερη είναι η σεροτονίνη, τόσο δυνατότερα γίνονται τα οστά. Ο δρ Κάρσεντι και η ομάδα του πέτυχαν μάλιστα να προλάβουν σε θηλυκά ποντίκια στα οποία είχαν εισαχθεί ανθρώπινα γονίδια την εμφάνιση οστεοπόρωσης που συνδέεται με την εμμηνόπαυση, μειώνοντας την παραγωγή σεροτονίνης.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ – Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.