Πόσο απειλητικά είναι για τους καταναλωτές τα κινεζικά προϊόντα


Φόβο και ανησυχία έχουν προκαλέσει τα σκάνδαλα «MADE IN CHINA»

Το νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Κίνα, που έχει στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων βρεφών, επαναφέρει στην επιφάνεια τα ερωτηματικά για το πόσο ασφαλή είναι τα κινεζικά προϊόντα. Τα κρούσματα είναι αρκετά και σε διάφορα προϊόντα, όπως ζωοτροφές, οδοντόπαστες και παιχνίδια. Δεν είναι τυχαίο που αρκετά συχνά αποσύρονται από τις αγορές κινεζικά προϊόντα, όπου ύστερα από ελέγχους κρίθηκαν ακατάλληλα.

Θανάσιμο περιστατικό συνέβη και στην Ελλάδα όταν γυναίκα έπαθε ηλεκτροπληξία ενώ σιδέρωνε με κινεζική συσκευή. Άλλο συμβάν που διαδραματίστηκε στη χώρα μας είναι η υπόθεση ντόπινγκ των Ελλήνων αθλητών. Υπήρχαν κατηγορίες ότι κινεζική εταιρεία προμήθευε την ελληνική ομάδα άρσης βαρών με νοθευμένα συμπληρώματα διατροφής. Το στοιχείο αυτό μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης αλλά και το πρακτορείο Reuters.

Τελικά, οι Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η Auspure Biotechnology, από όπου προμηθευόταν συμπληρώματα, επί μήνες, η εθνική ομάδα δεν ήταν ούτε επισήμως καταγεγραμμένη, ούτε διέθετε άδεια παραγωγής φαρμακευτικών ουσιών, γράφει η China Daily επικαλούμενη της Γιάν Τζιανγιίνγκ, εκπρόσωπο της Κρατικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων.

 

«Φονικό» γάλα18-09-08_248819_71

Τα μέχρι στιγμής θύματα του τελευταίου σκανδάλου είναι τέσσερα βρέφη, τα οποία πέθαναν από το γάλα αυτό, σε μορφή σκόνης, στο οποίο βρέθηκε η χημική ουσία μελαμίνη. Εντωμεταξύ, τα παιδιά που νοσηλεύονται φτάνουν τα 6.244, τα περισσότερα με προβλήματα στα νεφρά.

Περισσότεροι από 8.000 τόνοι βρεφικού γάλακτος σε σκόνη έχουν αποσυρθεί από τα ράφια των καταστημάτων και οι αρχές ελέγχουν τις προμήθειες και τις εταιρίες που παράγουν γάλα σε σκόνη σε ολόκληρη τη χώρα, δήλωσαν αξιωματούχοι.

O γαλακτοκομικός όμιλος Sanlu Group, που ανήκει εν μέρει στον γαλακτοκομικό γίγαντα της Νέας Ζηλανδίας Fonterra Co-operative Group, διατάχθηκε να διακόψει την παραγωγή του, όταν από μία προκαταρκτική έρευνα αποδείχθηκε πως τα προϊόντα του ευθύνονταν για την αρρώστια των παιδιών, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Δέκα εννέα άνθρωποι έχουν συλληφθεί με την κατηγορία ότι παραβίασαν τους νόμους για τη διατροφική ασφάλεια και 78 έχουν ανακριθεί, δήλωσε ο Γιανγκ Τσονγκγιόνγκ, αναπληρωτής κυβερνήτης της βόρειας επαρχίας Χέμπελ, όπου έχει την έδρα της η Sanlu.

 

Τι είναι η μελαμίνη

Είναι αδιάλυτη στο νερό ενώ είναι διαλυτή στην αιθανόλη. Παρασκευάζεται από την ουρία ή την αμμωνία και το διοξείδιο του άνθρακα. Η μελαμίνη χρησιμοποιείται για την παραγωγή διαφόρων πολυμερικών ουσιών, όπως πλαστικά, κόλλες και για ειδικά ηχομονωτικά υλικά αλλά και για να αυξηθεί τεχνητά η αναλογία των πρωτεϊνών.

Οι αρχές πιστεύουν πως οι προμηθευτές γάλακτος της Sanlu είναι πιθανόν να αραίωσαν το γάλα με νερό και στη συνέχεια να πρόσθεσαν μελαμίνη, ώστε να κάνουν τα επίπεδα πρωτεΐνης του γάλακτος να φαίνονται υψηλότερα απ’ ό, τι πραγματικά ήταν.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Προώθησης Κινεζικών Τροφίμων, Σαν Τζιονγκ, σε παλιότερες δηλώσεις του στο Reuters είχε επισημάνει ότι το βασικό θέμα σε αυτό είναι ο προστατευτισμός και όχι η ύπαρξη εγγενών προβλημάτων των κινεζικών προϊόντων.

Της Ελένης Στεργίου
hstergiou@kathimerini.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.