Ενέργεια από τους καταναλωτές


ContentSegment_11659346 Ένα προηγμένο σύστημα παραγωγής ενέργειας το οποίο βασίζεται στη μετατροπή της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρισμό εφάρμοσε η γνωστή βρετανική αλυσίδα σουπερμάρκετ Sainsbury έξω από ένα υποκατάστημά της στο Γκλόσεστερ.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους, πρόκειται για το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται και στη Φόρμουλα 1, κατά το οποίο τα αυτοκίνητα μετατρέπουν την κινητική ενέργεια που προκύπτει από το φρενάρισμα σε επιπλέον ταχύτητα. Η πρωτοποριακή τεχνολογία αποτελείται από ειδικές επίπεδες πλάκες που βρίσκονται ενσωματωμένες στην είσοδο του καταστήματος, με αποτέλεσμα κάθε φορά που ένα όχημα περνά πάνω από αυτές, να πιέζονται προς τα κάτω κινώντας ένα υδραυλικό σύστημα και ενεργοποιώντας τους ηλεκτροκινητήρες ακριβώς από κάτω. Κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών οι πλάκες προσφέρουν περίπου 30 kW καθαρής ενέργειας την ώρα, δηλαδή περισσότερη από την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία των ταμειακών μηχανών. Ενα παρόμοιο σύστημα μάλιστα στην είσοδο των λούνα παρκ, αναφέρουν, θα μπορούσε να παρέχει αρκετή ενέργεια για το ιλιγγιώδες ταξίδι ενός rollercoaster, ενώ σε περίπτωση που εφαρμοζόταν στις λεωφόρους η παραχθείσα ενέργεια θα αρκούσε για τη φωταγώγηση του εθνικού οδικού δικτύου.

«Οχι μόνο είμαστε οι πρώτοι που εφαρμόζουμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία με τη βοήθεια των καταναλωτών,αλλά και οι ίδιοι μπορούν τώρα να βοηθήσουν το υποκατάστημα της γειτονιάς τους να γίνει πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Η τεχνολογία αυτή μας βοηθά ώστε να περιορίσουμε την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα» αναφέρει η διευθύντρια Περιβάλλοντος της εταιρείας κ. Αλισον Οστιν.

Το Βήμα της Κυριακής

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.