Πενήντα χρόνια από την πτήση του Γιούρι Γκαγκάριν


Το ερώτημα που τίθεται εύλογα είναι «γιατί δεν κέρδισαν οι Σοβιετικοί»

Η αμερικανική «απάντηση» στην εκτόξευση του Σπούτνικ το 1957 (που έκανε τους Αμερικανούς να αντιληφθούν πως οι Σοβιετικοί υπερείχαν τεχνολογικά) ήταν η αύξηση του προϋπολογισμού για την παιδεία και τα πανεπιστήμια επί Αϊζενχάουερ και ο σχεδιασμός και η κατασκευή των πυραύλων Saturn V, που εν τέλει έκαναν εφικτές τις αποστολές στη Σελήνη. Επίσης, σημαντικό «πλήγμα» για το σοβιετικό πρόγραμμα ήταν ο θάνατος του Σεργκέι Κορολέβ, «ψυχής» των διαστημικών φιλοδοξιών της ΕΣΣΔ το 1966.

Χωρίς τη στιβαρή ηγεσία του Κορολέβ, αντί για ένα πρόγραμμα αποστολής στη Σελήνη υπήρξαν 2-3, τα οποία λειτουργούσαν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, στερώντας πόρους το ένα από το άλλο.

«Υπήρξε μεγάλη σύγχυση στις σοβιετικές προσπάθειες για την κατάκτηση του Διαστήματος στα τέλη του 1960, και ως εκ τούτου δεν κατάφεραν να αναπτύξουν πλήρως την απαραίτητη τεχνολογία για μία αποστολή στη Σελήνη» λέει σχετικά ο Μπιζόνι. Επίσης, το «Απόλλων 11» είχε το πλεονέκτημα των καλύτερων ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίοι ήταν πιο εξελιγμένοι από τους αντίστοιχους σοβιετικούς.

Εν τέλει, εάν ο Κορολέβ και ο Γκαγκάριν είχαν ζήσει μερικά χρόνια παραπάνω, για να παρέχουν την απαραίτητη έμπνευση και συντονισμό και εάν είχε μειωθεί το χάσμα μεταξύ των σοβιετικών και των αμερικανικών υπολογιστών, η ιστορία μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετική: η Σελήνη είναι πιθανόν να είχε αποικιστεί, και να είχαν κατασκευαστεί βάσεις για επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και ακόμα παραπέρα.

Ωστόσο, 50 χρόνια μετά την πτήση του Γκαγκάριν, η Ρωσία φαίνεται ξανά ικανή να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στις διαστημικές αποστολές, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν τα διαστημικά τους λεωφορεία, τα μόνα σκάφη που έχουν τα οποία είναι ικανά να στείλουν αστροναύτες στο Διάστημα.

Όπως λέει ο Μπιζόνι, «οι Αμερικανοί δεν ξέρουν ακόμα τι θα αντικαταστήσει ακριβώς το στόλο των διαστημικών λεωφορείων, ή αν τους ενδιαφέρει πραγματικά το κεφάλαιο των επανδρωμένων πτήσεων. Εν τω μεταξύ, οι αστροναύτες των ΗΠΑ και των άλλων χωρών θα αποστέλλονται στο Διάστημα με κάψουλες Σογιούζ, οι οποίες θα εκτοξεύονται από πυραύλους παρεμφερείς με αυτόν που χρησιμοποιήθηκε στην αποστολή του Γιούρι Γκαγκάριν».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.