Τρισδιάστατο ταξίδι στα αγγεία της καρδιάς


Η πρώτη τρισδιάστατη απεικόνιση των εσωτερικών τοιχωμάτων των ανθρώπινων στεφανιαίων αρτηριών αποτελεί γεγονός, όπως αναφέρει ομάδα αμερικανών ερευνητών. Αυτού του είδους οι «ζωντανές» εικόνες θα δώσουν τη δυνατότητα στους καρδιολόγους να ρίχνουν μια πολύ καλύτερη και λεπτομερέστερη ματιά στις αρτηρίες των ασθενών και να ελέγχουν για πιθανές περιοχές φλεγμονής ή εναπόθεσης αθηρωματικής πλάκας, οι οποίες μπορούν να σημάνουν κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.
«Είναι η πρώτη ανθρώπινη επίδειξη μιας τεχνικής η οποία έχει τη δυναμική να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίον οι καρδιολόγοι κοιτούν τις στεφανιαίες αρτηρίες» ανέφερε ο δρ Γκάρι Τίρνι, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και προσέθεσε: «Ο πλούτος των πληροφοριών που μπορούμε πλέον να λάβουμε θα προαγάγει χωρίς αμφιβολία την ικανότητά μας να κατανοήσουμε τη στεφανιαία αρτηριοπάθεια και θα επιτρέψει στους καρδιολόγους να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν την αθηρωματική πλάκα προτού οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα».
Ερευνητική ομάδα από το Κέντρο Wellman για τη Φωτοϊατρική στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέπτυξε μια ειδική συσκευή (optical frequency-domain imaging device, ΟFDΙ) η οποία λαμβάνει τρισδιάστατες εικόνες μέσα σε μια ανθρώπινη αρτηρία. Η τεχνική ΟFDΙ μπορεί να «σαρώσει» συγχρόνως περισσότερα από 1.000 σημεία ιστού των αρτηριών (η προηγούμενη απεικονιστική συσκευή που είχε αναπτυχθεί από τους ίδιους ερευνητές μπορούσε να εξετάσει ένα σημείο ιστού τη φορά). Καθώς η συσκευή εξερευνά το εσωτερικό της αρτηρίας, διαφορετικά μήκη κύματος αποστέλλονται και αντανακλώνται επιτρέποντας ταχεία λήψη στοιχείων από τα οποία συντίθενται λεπτομερείς μικροσκοπικές εικόνες. Μέχρι στιγμής ο καθηγητής Τίρνι και η ομάδα του έχουν εφαρμόσει την τεχνική σε τρεις ασθενείς των οποίων οι αρτηρίες «φωτογραφήθηκαν» εκ των έσω αποκαλύπτοντας αποθήκες λιπιδίων ή ασβεστώσεις, καθώς και την ύπαρξη κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που θα μπορούσαν να συνδέονται με φλεγμονή. Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει τώρα να δοκιμάσει την τεχνική σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και ελπίζει ότι αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους επεμβατικούς καρδιολόγους σε ένα με δύο χρόνια.

Τρυπάνι καθαρίζει τις αρτηρίες
Ενα μικροσκοπικό τρυπάνι το οποίο λειτουργεί με τηλεχειριστήριο μπορεί να αποτελέσει τη λύση για εκατομμύρια ασθενείς με περιφερική αρτηριοπάθεια, η οποία συνδέεται με θρομβώσεις στα κάτω άκρα. Η συσκευή η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία Ρathway Μedical εισάγεται στα αιμοφόρα αγγεία, ενώ ο ασθενής έχει υποβληθεί σε τοπική αναισθησία και απομακρύνει οτιδήποτε περιττό το οποίο μπορεί να τα αποφράξει. Αποτελείται από έναν πλαστικό σωλήνα, ο οποίος στη μια άκρη του διαθέτει περιστρεφόμενες ατσάλινες λεπίδεςοι λεπίδες αυτές αφαιρούν οτιδήποτε μπλοκάρει τα αγγεία- και μια αντλία η οποία απομακρύνει ό,τι έχει αφαιρεθεί. Μετά την εισαγωγή της συσκευής οι γιατροί την ελέγχουν εξ αποστάσεως με χρήση τηλεχειριστηρίου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.