Βραδιά για τους… αθεράπευτα ρομαντικούς είναι η αποψινή, καθώς η πιο μεγάλη πανσέληνος της χρονιάς θα κοσμήσει το σκοτεινό ουρανό και θα φωτίσει το πέρασμα μας, πλησιάζοντας τη γη σε απόσταση «αναπνοής».
Η γη, η σελήνη και ο ήλιος συνδέονται μεταξύ τους με την βαρύτητα, η οποία βοηθάει τη γη να περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο και τη σελήνη να εκτελεί μια ολόκληρη περιφορά κάθε 27 1/3 ημέρες (αστρικός μήνας). Η μέση απόσταση της γης από τη σελήνη είναι περίπου 384.403 χιλιόμετρα (παρατηρείται ότι αυτή η απόσταση αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο κατά μερικά εκατοστά).
Σύμφωνα με τη NASA, την Παρασκευή το βράδυ, 12/12/08, η απόσταση αυτή θα μειωθεί στα 356.567 χιλιόμετρα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το φεγγάρι να δείχνει έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες πανσελήνους του έτους. Η Σελήνη είναι το κοντινότερο ουράνιο σώμα στη Γη, εξαιτίας αυτής της εγγύτητας, η Σελήνη έχει ισχυρή βαρυτική επίδραση στη Γη, προκαλώντας φαινόμενα όπως οι παλίρροιες. Επιπλέον, τα επίπεδα των παλιρροιών θα ανεβούν. Οι θάλασσες της γης επηρεάζονται από την βαρυτική επίδραση της σελήνης και του ήλιου. Έτσι, όταν η σελήνη έρχεται πιο κοντά, το φαινόμενο των παλιρροιών γίνεται πιο έντονο. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτό το φαινόμενο Περίγειες Παλίρροιες, επειδή το κοντινότερο σημείο της σελήνης στη γη ονομάζεται Περίγειο και το πιο μακρινό Απόγειο (406.740 χλμ.)
Η σελήνη οπωσδήποτε αποτελεί ένα από τα πλέον προσφιλή αντικείμενα παρατήρησης, θαυμασμού και διαλογισμού, επειδή ακριβώς εμφανίζει ιδιόμορφη συμπεριφορά. Μερικά από τα πιο περίεργα χαρακτηριστικά της είναι:
-
Καθώς διαβάζετε αυτό το κείμενο, η σελήνη απομακρύνεται κατά περίπου 4 εκατοστά το χρόνο.
-
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ένα ολόγιομο φεγγάρι μπορεί να μας τρελάνει, ωστόσο δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την επίδραση που μπορεί να έχει η πανσέληνος στον άνθρωπο.
-
Οι παραλίες είναι πιο βρώμικες κατά τη διάρκεια της πανσελήνου, λόγω των υψηλών παλιρροιών.
Το φεγγάρι θα κάνει ξανά την εμφάνιση του απόψε, πιο μεγάλο και πιο φωτεινό από ποτέ, όπου κι αν είστε, σε απόλυτη συμφωνία με την ουράνια «μηχανική».
Η καλύτερη στιγμή για να κοιτάξετε τη Σελήνη είναι όταν θα βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα και αυτό διότι τότε είναι που η πραγματικότητα μπερδεύεται με την ψευδαίσθηση για να παράγουν ένα εντυπωσιακό θέαμα. Το πολύ “μεγάλο μέγεθος”, που εμφανίζεται να έχει η Σελήνη όταν βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα, είναι ένα από τα πιο μεγάλα ερωτήματα και πιο παλαιά φαινόμενα, στα οποία έχουν κληθεί να απαντήσουν οι άνθρωποι, αλλά δυστυχώς μέχρι και σήμερα παραμένει αναπάντητο σε μεγάλο βαθμό. Το ίδιο ακριβώς φαινόμενο άλλωστε, εμφανίζεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται χαμηλά κατά το ηλιοβασίλεμα.
Την Παρασκευή το βράδυ, λοιπόν, η ψευδαίσθηση αυτή θα ενισχύσει την ήδη μεγάλη πανσέληνο, τόσο ώστε θα νιώθετε ότι μπορείτε να την πιάσετε στα χέρια σας. Λυπούμαστε όμως γιατί έστω και υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορέσετε να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει στη Σελήνη. Ο φυσικός δορυφόρος βρίσκεται σε απόσταση 384.400 χιλιομέτρων, σε μια τέτοια απόσταση που ακόμα και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μπορεί να διακρίνει αντικείμενα πλάτους 60 μέτρων!
Αυτό όμως που θα μπορέσετε να δείτε είναι ο κόσμος γύρω σας. Θα είναι η πιο λαμπρή πανσέληνος του έτους. Εάν βγείτε έξω γύρω στα μεσάνυχτα, το φεγγάρι θα βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κεφάλι σας και θα μοιάζει με κοσμική λάμπα, που θα φωτίζει τα πάντα στο πέρασμα σας…
Yahoo News