Πως νομίζεις ότι μετράμε την απόσταση Γης – Σελήνης;


AGYMNΣτην πρώτη Γυμνασίου για πρώτη φορά διδάσκεται φέτος το μάθημα της Φυσικής και το αντίστοιχο βιβλίο έχει τίτλο «H Φυσική με Πειράματα».
Το πρώτο μάθημα αναφέρεται στις μετρήσεις μήκους και την μέση τιμή και μεταξύ άλλων ζητείται από τους μικρούς μαθητές να απαντήσουν στο ερώτημα:
γησεληνηΤο ερώτημα αυτό οδήγησε πολλούς μαθητές (αλλά και τους γονείς τους) στο διαδίκτυο ψάχνοντας απεγνωσμένα την σωστή απάντηση.

Έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι μια παλιότερη ανάρτηση του physicsgg με τίτλο «Η μέτρηση της απόστασης Γης – Σελήνης» τον τελευταίο μήνα βρίσκεται μόνιμα ανάμεσα στα πιο δημοφιλή άρθρα. Φυσικά η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι μαθητές της πρώτης γυμνασίου δεν είναι η μέθοδος που περιγράφεται στο άρθρο αυτό.

Η «σωστή» απάντηση βρίσκεται στο παρακάτω απόσπασμα από την χιουμοριστική σειρά Big Bang Theory (3oς κύκλος επεισόδιο 23 – Τhe Lunar Excitation):

Σύμφωνα με το βίντεο αυτό, o πρωταγωνιστές εκτοξεύουν με το λέιζερ που έχουν εγκαταστήσει στην ταράτσα του σπιτιού τους (!), παλμούς φωτός προς τη Σελήνη. Το λέιζερ στοχεύει έναν από τους ανακλαστήρες που τοποθέτησαν οι αστροναύτες των αποστολών Απόλλων στη Σελήνη.
Οι παλμοί φωτός ανακλώνται στον ανακλαστήρα της Σελήνης και επιστρέφουν πίσω σε χρονικό διάστημα 2,5 δευτερολέπτων, αφού έχουν διανύσει την απόσταση Γης – Σελήνης δυο φορές. Οπότε, πολλαπλασιάζοντας την ταχύτητα του φωτός, 300.000 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτα, επί 2,5/2 =1,25 δευτερόλεπτα,
προκύπτει ότι η απόσταση Γης- Σελήνης είναι 375.000 χιλιόμετρα.
(Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες διαβάστε π.χ. ΕΔΩ: High-Precision Measurement of the Earth-Moon Distance)

Apollo_11_Lunar_Laser_Ranging_Experiment

Ο ανακλαστήρας που τοποθέτησε η αποστολή Απόλλων 11 στην Σελήνη

Tώρα, όσον αφορά για το αν έπρεπε να υπάρχει αυτή η ερώτηση στο βιβλίο της πρώτης Γυμνασίου (και όχι μόνο αυτό) έχει ανοίξει ένας διάλογος ΕΔΩ: ylikonet.gr, απ’ όπου παραθέτουμε την άποψη του Ανδρέα Ιωάννου Κασσέτα:
«… Η ερώτηση “πώς νομίζεις ότι μετράμε την απόσταση Γης – Σελήνης ;” είναι ατυχής γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί κάποιος 12χρονος που «να νομίζει κάτι». Πόσοι 12χρονοι ξέρουν ότι υπάρχουν τρεις ανακλαστήρες τοποθετημένοι εδώ και 40 περίπου χρόνια από Αμερικανούς στο σεληνιακό έδαφος αλλά και ένας ακόμα από τους Σοβιετικούς; Ωστόσο η αναδιατύπωση «Υπάρχουν τέσσερεις ανακλαστήρες εγκατεστημένοι στο σεληνιακό έδαφος. Μπορείτε να φανταστείτε πώς μετρούν οι ερευνητές της εποχής μας ότι η απόσταση Γης Σελήνης είναι 384.000 περίπου χιλιόμετρα ; » μπορεί να οδηγήσει σε κάτι γόνιμο αλλά και στη συζήτηση εάν τους ανακλαστήρες τους εγκατέστησαν άνθρωποι που βρέθηκαν στο φεγγάρι….»

Άλλοι τρόποι μέτρησης της απόστασης, πατήστε εδώ.

 

Πηγή: https://physicsgg.me/2013/10/25/%cf%80%cf%89%cf%82-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9%0cf%82-%cf%8c%cf%84%ce%b9-%ce%bc%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7/