Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας


imageΗ νέα περίοδος των πειραματικών επιδείξεων στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου ξεκινά και πάλι, το Νοέμβριο 2008. Η περσινή εμπειρία, με τις πειραματικές επιδείξεις που τράβηξαν τα βλέμματα εκατοντάδων επισκεπτών της Έκθεσης και γέννησαν την περιέργεια για περαιτέρω αναζήτηση, κρίθηκε πολύ θετική από το Ιδρυμα και αποφάσισε ότι θα πρέπει τα πειράματα να συνεχιστούν και τη νέα περίοδο. Έτσι, για την χρονική περίοδο Νοέμβριος 2008 – Μάιος 2009, η ομάδα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας ετοίμασε επτά νέες θεματικές ενότητες πειραματικών επιδείξεων.

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 14.30 και στις 16.30, το κοινό θα μπορεί να έρχεται σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία, μέσα από συνολικά 51 νέες επιδείξεις επιστημονικών φαινομένων και τεχνολογικών εφαρμογών της καθημερινότητας.

Οι θεματικές ενότητες των πειραμάτων, οι οποίες θα εναλλάσσονται κάθε μήνα, είναι οι εξής:

-Φως (Νοέμβριος ’08): πρίσμα από νερό και καθρέφτη, φράκταλ σε οθόνη υπολογιστή, πόλωση του φωτός και άλλα πολλά.
-Ήχος (Δεκέμβριος ’08): αναπνέοντας ήλιο, μουσικό κουτί, ζάχαρη που “νιώθει” τον ρυθμό, λέιζερ που “χορεύει” κ.α.
-Υλικά (Ιανουάριος ’09): σταγόνες νερού παγοδρόμοι, αυτοσχέδιο σιντριβάνι, σουβλάκι από πάγο, μίγμα για αλεξίσφαιρο από corn flour κ.α.
-Χημεία (Φεβρουάριος ’09): απόσταξη θαλασσινού νερού, αλλαγές χρώματος ανάλογα με το pH, μέθοδος εντοπισμού ιχνών αίματος, ηλεκτρόλυση, χημικό ρολόι Belousov-Zhabotinsky κ.α.
-Βιολογία (Μάρτιος ’09): εξαγωγή DNA από μπανάνα, χρωμοσώματα κάτω απ’ το μικροσκόπιο, μαγιά που φουσκώνει μπαλόνι κ.α.
-Ηλεκτρομαγνητισμός (Απρίλιος ’09): ηλεκτρόλυση, θαύματα με μαγνήτες, κλωβός Φαραντέι, ο πιο απλός κινητήρα κ.α.
-Περιβάλλον (Μάιος ’09): μπαταρία με ξύδι, αυτοκίνητο υδρογόνου, τα παγάκια και η στάθμη της θάλασσας κ.α.

ΕΡΤ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.