Η Ολλανδία έγινε την Πέμπτη η πρώτη χώρα του κόσμου που προσθέτει στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας ειδική υπηρεσία για το λεγόμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων ή IoT. Εκατομμύρια καθημερινά αντικείμενα θα μπορούν πλέον να λαμβάνουν και να μεταδίδουν δεδομένα -όπως για παράδειγμα οι αποσκευές στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ οι αισθητήρες στάθμης στο λιμάνι του Ρότερνταμ.
Η ολλανδική εταιρεία επικοινωνιών KPN υπερηφανεύεται σε ανακοίνωσή της για την υλοποίηση του πρώτου εθνικού δικτύου μεγάλης εμβέλειας LoRa. Ανάλογο δίκτυο ετοιμάζεται ωστόσο και στη Νότιο Κορέα, ενώ δοκιμές πραγματοποιούνται στην Αυστραλία και την Κίνα, μεταξύ άλλων. Το IoT θεωρείται εξάλλου η επόμενη μεγάλη επανάσταση που ξεπηδά από το Διαδίκτυο.
Το δίκτυο LoRa επιτρέπει στις συσκευές να συνδέονται στο Διαδίκτυο ακόμα και χωρίς Wi-Fi, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα που λειτουργεί συμπληρωματικά στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Μια επιπλέον μικρή κεραία που προστίθεται στους σταθμούς βάσης των δικτύων κινητής επιτρέπει τη μετάδοση και λήψη ραδιοσημάτων χαμηλής ισχύος αλλά μεγάλης εμβέλειας.
Το δίκτυο ενεργοποιήθηκε σε πιλοτική βάση το Νοέμβριο στη Χάγη και το Ρότερνταμ, επεκτάθηκε όμως γρήγορα σε όλη την Ολλανδία λόγω «σημαντικού ενδιαφέροντος», λέει η KPN. Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει συμφωνίες για τη σύνδεση 1,5 εκατομμυρίων συσκευών, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί μετά τη διάθεση της υπηρεσίας σε όλη την Ολλανδία.
Δοκιμές πραγματοποιούνται στο αεροδρόμιο Σίπολ του Άμστερνταμ για την παρακολούθηση των αποσκευών, ενώ ο σιδηροδρομικός σταθμός της Ουτρέχτης πειραματίζεται με το IoT για την παρακολούθηση των μηχανισμών που επιτρέπουν στα τρένα να αλλάζουν ράγες.