Κουφάναμε τις φάλαινες…


imageΗλεκτρομαγνητικά κύματα από εμπορικά και στρατιωτικά πλοία δημιουργούν ακουστικά προβλήματα στις φάλαινες, ενώ ο πληθυσμός τους μειώνεται καθώς συγκρούονται θανάσιμα με τα πλοία.

Από το βουητό των σκαφών δημιουργούνται ήχοι ικανοί να καταστρέψουν το εσωτερικό τμήμα του αυτιού μίας φάλαινας, ενώ αποτελούν εμπόδιο στη μετανάστευση, καθώς και στην τροφή και την αναπαραγωγή, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του Παγκοσμίου Συνεδρίου Διατήρησης, την Πέμπτη.

«Η φασαρία από τα πλοία δημιουργεί ηχορύπανση», δήλωσε ο Μάικλ Αντρέ, υπεύθυνος του επιστημονικού εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Βιοακουστικής της Βαρκελώνης.

Πρόσφατη έρευνα σε 300 φάλαινες που ζουν στις Κανάριους νήσους κατέδειξε το πρόβλημα. Αν και συνήθως οι φάλαινες μεταναστεύουν, η περιοχή αυτή είναι γεμάτη από καλαμάρια, τα οποία αποτελούν την τροφή τους, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκεί. Όμως, η ναυσιπλοϊκή κίνηση στην περιοχή αυξάνεται διαρκώς, με συνέπεια έξι στις δέκα φάλαινες να πεθαίνουν κάθε χρόνο, μετά από συγκρούσεις με πλοία.

Ο Μάικλ Αντρέ επεσήμανε ότι «αν δεν ληφθούν ορισμένα μέτρα, σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν φάλαινες». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «κάθε φάλαινα τρώει περίπου ένα τόνο καλαμάρια κάθε χρόνο. Αν όλα αυτά τα καλαμάρια ζήσουν, τότε η διατροφική αλυσίδα θα υποστεί σοβαρές διαταραχές».

«Μερικές μορφές ηχορύπανσης είναι τόσο επικίνδυνες που μπορούν να σκοτώσουν μία φάλαινα», ανέφερε ο Καρλ Γκούσταβ Λάντιν σχετικά με το ηχητικό πρόβλημα, ο οποίος είναι υπεύθυνος των ναυσιπλοϊκών προγραμμάτων της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.

«Μάλιστα, τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκαλεί ο στρατός και η βιομηχανία πετρελαίου μπορούν να φτάσουν τα 230 ντεσιμπέλ, τα οποία μπορούν να αποβούν μοιραία σε ακτίνα ενός με δύο χιλιομέτρων», τόνισε ο κ. Αντρέ.

Αμερικανική έρευνα δείχνει ότι οι κλιματικές μεταβολές ενισχύουν το πρόβλημα. Η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών που δημιουργείται εξαιτίας των υψηλών θαλάσσιων θερμοκρασιών μειώνει την ικανότητα απορρόφησης του ήχου στο νερό έως και 40%, γεγονός που σημαίνει ότι ο θόρυβος επεκτείνεται όλο και περισσότερο.

Η Κλόντια Μακ Μέρι, υφυπουργός υπεύθυνη για θέματα που αφορούν στους ωκεανούς, το περιβάλλον και την επιστήμη και υπεύθυνη της αμερικανικής εκπροσώπησης στο συνέδριο της Βαρκελώνης, υποστήριξε ότι «είναι δύσκολο να συνδυάσουν θέματα ασφαλείας με περιβαλλοντικά ζητήματα».

Αντίθετα, ο Μάικλ Αντρέ, πιστεύει ότι υπάρχουν λύσεις. «Οι στρατιώτες μπορούν να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους χωρίς να βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον των φαλαινών. Θα ήταν ντροπή να μην τις προστατέψουμε», τόνισε ο ίδιος.

www.kathimerini.gr

με αποτέλεσμα από AFP

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.