Ποια είναι η πιθανότητα να μας σκοτώσει ένας μετεωρίτης;


Ο μετεωρίτης που έπεσε στο υπνοδωμάτιο της Ruth Hamilton στο Golden, της Βρετανικής Κολομβίας.

Η Ruth Hamilton, από το Golden της Βρετανικής Κολομβίας στον Καναδά, στις 3 Οκτωβρίου και ώρα 11:35 μμ ξύπνησε τρομαγμένη από έναν εκρηκτικό θόρυβο και την πτώση ενός αντικειμένου στο κρεβάτι της. Με μεγάλη έκπληξη διαπίστωσε αργότερα, ότι ένας μετεωρίτης μάζας 1,3 κιλών είχε προσγειωθεί δίπλα της, αφού είχε διαπεράσει την στέγη του σπιτιού της.

Ένα παρόμοιο γεγονός συνέβη στις 30 Νοεμβρίου του 1954 στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όταν ένας μετεωρίτης μάζας 3,8 κιλών χτύπησε την Ann Hodges η οποία κοιμόταν επίσης. Ήταν τυχερή γιατί ο μετεωρίτης την χτύπησε μετά την αναπήδησή του σε μια κονσόλα ραδιοφώνου, προκαλώντας έναν μεγάλο μώλωπα στο πλευρό της.

Κατά καιρούς έχουν καταγραφεί κι άλλα παρόμοια περιστατικά, όπως και μία περίπτωση στην Ινδία που ίσως να σκοτώθηκε όντως άνθρωπος από χτύπημα μετεωρίτη.

Έτσι, προκαλείται η εύλογη απορία: Ποιά είναι η πιθανότητα να μας σκοτώσει ένας μετεωρίτης;

Σύμφωνα με την εργασία του Stephen A. Nelson η πιθανότητα να πεθάνουμε από το χτύπημα ενός μικρού μετεωρίτη είναι 1:1.600.000. Ας σημειωθεί ότι η πιθανότητες να πεθάνουμε από τροχαίο ατύχημα είναι 1 στις 90, 1 στις 250 από πυρκαγιά, 1 στις 60.000 από ανεμοστρόβιλο, 1 στις 135.000 από κεραυνό και 1 στα 8 εκατομμύρια από καρχαρία!

Σύμφωνα με τον Michael Reynolds, αστρονόμο και συγγραφέα του βιβλίου ‘Falling Stars: A Guide to Meteors & Meteorites’, είναι πιο πιθανό να σας χτυπήσει ένας ανεμοστρόβιλος, ένας κεραυνός και ένας τυφώνας ταυτόχρονα, από το να σας σκοτώσει ένας μετεωρίτης.

Ο Nelson περιόρισε την πιθανότητα θανάτου από μία παγκόσμιας κλίμακας πρόσκρουση μεγάλου αστεροειδούς ή κομήτη μόνο 1 στις 75.000. Κι αυτό γιατί – όπως συνέβη στο παρελθόν – οι περισσότεροι οργανισμοί δεν σκοτώνονται άμεσα από την πρόσκρουση, αλλά από τις συνέπειες που θα προκαλέσει στον πλανήτη μας, θερμότητα, ακτινοβολία και σκόνη που θα κρύψει το φως του Ήλιου.

Ο αστρονόμος Alan Harris έκανε έναν παρόμοιο υπολογισμό βρίσκοντας ότι ένας άνθρωπος έχει πιθανότητα 1 στις 700.000 να σκοτωθεί από την πρόσκρουση ενός αντικειμένου από το διάστημα, αλλά με τις περισσότερες πιθανότητες να προέρχονται από ένα γεγονός μεγάλης κλίμακας.

Οι πιθανότητες για διάφορες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ – δεδομένα από την εργασία (!) του Clark R. ChapmanΠΗΓΗ: www.physicsgg.me

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.