Ανοιξε τις πόρτες του το Βιομηχανικό Μουσείου Φωταερίου


Μια περιήγηση στο πρώτο τεχνολογικό μουσείο της Αθήνας

 

Κυριακή 27 Ιανουαρίου, μια συννεφιασμένη Κυριακή, άνοιξε τις πύλες του το πρώτο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της Αθήνας. Παρ' ότι το κρύο ήταν μάλλον τσουχτερό, αρκετοί ήταν οι επισκέπτες που διάβηκαν την πύλη της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων με την ευκαιρία των εγκαινίων του Μουσείου στους χώρους της - χώροι οι οποίοι, ως γνωστόν, στεγάζουν το ιστορικό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας. Επισκέπτες διαφορετικών ηλικιών βρέθηκαν εκεί για να περιπλανηθούν σε έναν μουσιεολογικό περίπατο με συγκεκριμένες στάσεις και να ανακαλύψουν ένα ξεχασμένο κομμάτι της Αθήνας: την ιστορία του φωτισμού της αλλά και της κάλυψης ενεργειακών της αναγκών. Την πρώτη ημέρα λειτουργίας του η είσοδος ήταν ελεύθερη, ενώ από την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, η τιμή του εισιτηρίου διαμορφώνεται στο 1 ευρώ.

Στην είσοδο για κάθε επισκέπτη υπήρχε κι ένας μικρός οδηγός μουσειακής διαδρομής που πρόσφερε βοήθεια στην πλοήγηση στον χώρο. Το σκεπτικό είναι το εξής: κάθε οίκημα της Τεχνόπολης να προσφέρει και μια διαφορετική εμπειρία. Οι νέοι φούρνοι, η καμινάδα Β΄, οι παλαιοί φούρνοι, το πατάρι Α΄ και το πατάρι Β ΄, οι απορροφητήρες, τα ψυχραντήρια, τα καθαρτήρια, οι δεξαμενές καθαρισμού, οι μετρητές, τα αεριοφυλάκια, το κτίριο πίεσης και διανομής, το γκαζοχώρι, το σιδηρουργείο, το παλαιό και το νέο υδαταέριο αποτελούν στάσεις της μουσειακής διαδρομής που επιχειρούν να διηγηθούν την ιστορία του παλαιού εργοστασίου σ' ένα χώρο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ουαιώνα.

Η Τεχνόπολη, ωστόσο, δεν φιλοξενεί μόνο μουσειακά κομμάτια (μια, ομολογουμένως, εντυπωσιακή συλλογή καθ' ότι σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου) αλλά και ένα, πολιτιστικού ενδιαφέροντος, αφιέρωμα στη Βιομηχανία με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία» που εγκαινιάστηκε χθες, Κυριακή 27 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου.

Με το που εισέρχεται κανείς στο χώρο της Τεχνόπολης, η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Εργάτες» στο κτίριο «Νέοι Φούρνοι» ζωντανεύει τον μόχθο της δουλειάς και τις, τόσο διαφορετικές από τις σημερινές, συνθήκες εργασίας. Στο κτίριο «Μηχανουργείο» μια ομαδική έκθεση δώδεκα καλλιτεχνών σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Ψυχούλη δίνει τον εικαστικό τόνο του αφιερώματος. Τέλος, μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα βιομηχανικά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, προβολές κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τη βιομηχανία που επιμελήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου καθώς και παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης γκαζιερης» συμπληρώνουν το αφιέρωμα.

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας που ανοίγει στο κοινό σχεδόν 30 χρόνια μετά το κλείσιμό του, ιδρύθηκε το 1857, μόλις τρία χρόνια μετά το μεταξουργείο Δουρούτη, για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Οι δύο αυτές πρώτες βιομηχανίες της Αθήνας θα σημαδέψουν την πολεοδομική και οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Από τις δύο μονάδες πήραν το όνομα τους δύο από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πρωτεύουσας, το Μεταξουργείο και το Γκαζοχώρι. Το εργοστάσιο φωταερίου υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Η κομβική του θέση στην αρχή της οδού Πειραιώς οδήγησε στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της οδού στη μεγαλύτερη για αρκετές δεκαετίες βιομηχανική ζώνη της πόλης. Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην πόλη για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 οπότε έκλεισε οριστικά.

Μια επιβεβλημένη στάση προτού ολοκληρωθεί η διαδρομή γίνεται στο πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου που αποτέλεσε πηγή δημιουργίας για το πωλητήριο. «Ολα τα αντικείμενα, από τα κοσμήματα μέχρι τα σημειωματάρια και τις κασετίνες συνδέονται με την ιστορία και την αισθητική αυτού του τόσο αναγνωρίσιμου τοπωνυμίου της Αθήνας», μας είπαν οι Οριάνα Αντωναροπούλου (εμπνεύστρια της δημιουργίας του πωλητηρίου) και Μαρία Δρούσου (υπεύθυνη για το στήσιμο του χώρου). «Η διαδρομή στον χρόνο, οι εικόνες από το παρελθόν μέχρι σήμερα, η παλιά και η νέα λειτουργία του χώρου, καθώς και η συνολική αίσθηση του επισκέπτη από το Μουσείο και την Τεχνόπολις αποτυπώνονται σε χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα», συμπλήρωσαν.

Στόχος του πωλητηρίου είναι να τιμήσει και να εμπνευστεί όχι μόνο από το ίδιο το Μουσείο αλλά και απ' το βιομηχανικό του χαρακτήρα. Έτσι, στηρίζεται το έργο των ελλήνων βιομηχανικών σχεδιαστών καθώς και η εγχώρια παραγωγή πετυχαίνοντας παράλληλα ένα τελικό προϊόν χωρίς μεσάζοντες, στη χαμηλότερη δυνατή τιμή για τον αγοραστή, σύμφωνα με τα λεγόμενα των υπευθύνων του.

  Info:
Τιμή εισιτηρίου: 1ευρώ
Ώρες λειτουργίας Μουσείου
Χειμ. ωράριο (15 Οκτ. - 15 Απρ.): Τρίτη - Κυριακή: 10.00 - 20.00 Τελευταία είσοδος: 19.00 Δευτέρα: κλειστά
Θερ. ωράριο (16 Απρ. - 14 Οκτ): Τρίτη - Κυριακή: 10.00 - 18.00 Τελευταία είσοδος: 17.00 Δευτέρα: κλειστά  
Κλειστά: 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 28 Οκτ., 25 & 26 Δεκ.
Ωρες λειτουργίας πωλητηρίου
Χειμ.ωράριο (15 Οκτ-15 Απρ) : 10.00 - 21.00
Θερ.ωράρι (16 Απρ-14 Οκτ): 10.00 - 19.00
Κλειστά: 1 Ιανουαρίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 28 Οκτωβρίου, 25 & 26 Δεκεμβρίου
  «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων: Πειραιώς 100, Γκάζι, 210 3475518, 210 3453548, gasmuseum@athens-technopolis.gr ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ στο ΒΗΜΑ από  Λυμπεροπούλου Κατερίνα :  28/01/2013 16:26

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.