Με «οδηγό» τον 3ο νόμο του Νεύτωνα


Με οδηγό τον Νεύτωνα image

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, επενδύουν τεράστια ποσά στην έρευνα και την εξέλιξη της ασφάλειας των οχημάτων. Ηλεκτρονικά συστήματα, αερόσακοι, νέα υλικά κατασκευής, κάμερες, ότι μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή του ατυχήματος και στη συνέχεια στον περιορισμό του τραυματισμού των επιβαινόντων είναι πλέον στο βασικό εξοπλισμό των οχημάτων, ακόμα και των πιο οικονομικών. Παράλληλα με αυτά, ευτυχώς, γίνονται προσπάθειες και στα «περιφερειακά» ώστε να βελτιωθούν περαιτέρω οι συνθήκες και η ευκολία οδήγησης, όπως νέα χάραξη δρόμων, βελτίωση της ποιότητας ασφάλτου, καλύτερος φωτισμός, νέες οδικές σημάνσεις κλπ.

Υπό το πλαίσιο αυτό, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία σημαντική προσπάθεια εξέλιξης και των οδοφραγμάτων (κοινώς μπαριέρες). Ο λόγος ύπαρξης τους είναι να εμποδίζουν τα οχήματα να περάσουν στο αντίθετο ρεύμα, να βγουν εκτός δρόμου, να πέσουν στον γκρεμό ή από μία γέφυρα κ.λπ. Ως ένα βαθμό, τον σκοπό αυτόν τον πετυχαίνουν. Η βασική τους αδυναμία είναι το υλικό και ο τρόπος κατασκευής τους. Λόγω του υλικού κατασκευής τους (μεταλλικές) και του τρόπου τοποθέτησης τους (πακτωμένα στο έδαφος) θα «σταματήσουν» το όχημα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποτρέψουν και τον τραυματισμό των επιβαινόντων.

Από τον γνωστό 3ο νόμο του Νεύτωνα, για κάθε δράση υπάρχει μια ίσου μέτρου και αντίθετη δύναμη – αντίδραση. Επομένως, όταν ένα  όχημα προσκρούσει σε ένα σταθερό σημείο (όπως είναι οι μπαριέρες), θα λάβει μία ίση μέτρου και αντίθετης κατεύθυνσης δύναμη. Στη συνέχεια η δύναμη αυτή, έστω και ως ένα βαθμό μειωμένη (λόγω των ζωνών παραμόρφωσης των νέων οχημάτων), θα περάσει και στο σώμα των επιβαινόντων προκαλώντας τραυματισμούς, μικρούς ή μεγάλους. Ο στόχος λοιπόν των νέων οδοφραγμάτων είναι να μειώσουν ή να ανακατευθύνουν ακόμα περισσότερο την ενέργεια αυτή.

Το Safety Roller Crash Barrier, κινείται προς τα εκεί και από ότι φαίνεται με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα οδοφράγματα που έχει παρουσιάσει η αυστραλιανή εταιρία έχουν ενσωματωμένα ελεύθερα, περιστρεφόμενα πλαστικά τύμπανα όπου βρίσκονται ανάμεσα σε μεταλλικές, ανθεκτικές ράγες. Τα περιστρεφόμενα πλαστικά τύμπανα χρησιμεύουν ως ζώνη απόσβεσης αλλά και εκτροπής της δύναμης κρούσης, η περιστροφική δράση τους ανακατευθύνουν το όχημα, γεγονός που εκτός ότι διατηρεί τη τροχιά του εντός του δρόμου, μειώνει τη δύναμη που επιστρέφεται καθώς και τη πιθανότητα ανατροπής του οχήματος.

Τα οφέλη του Safety Roller Crash Barrier το καθιστά μια αδιαμφισβήτητη λύση, το κλειδί για την αποτελεσματικότητά του είναι ο τρόπος κατασκευής του: Ο κύλινδρος απορροφά την αρχική κρούση σύγκρουσης, η οποία μετατρέπεται σε περιστροφική ενέργεια, οι μπροστινές ράγες απορροφούν τον 2ο κραδασμό, οι πίσω ράγες απορροφούν τον 3ο κραδασμό. Ο μεταλλικός σωλήνας που βρίσκεται ανάμεσα στις ράγες ενισχύει την ανθεκτικότητα του συνόλου. Οι περιστρεφόμενες σανίδες που είναι τοποθετημένες στο πάνω και στο κάτω μέρος των κυλίνδρων λειτουργούν ως πλάκες τριβής για μείωση της ταχύτητας. Επίσης τα υλικά κατασκευής του λειτουργούν ως επιβραδυντικό φλόγας, είναι ανακυκλώσιμα και επίσης με την προσθήκη ή αφαίρεση κυλίνδρων μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιοδήποτε τοπίο.

Παρόμοιος τύπος οδοφράγματος, που ορίζεται ως «ημιάκαμπτο» οδόφραγμα ασφαλείας, χρησιμοποιείται ήδη σε δρόμους της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ. Γιατί δεν το βλέπουμε ευρέως διαδεδομένο αφού είναι τόσο ανώτερο από τις απλές μπάρες;  Θα μπορούσε να είναι το κόστος και η πολυπλοκότητα που απαιτούνται για την εγκατάσταση του συστήματος.  Άραγε είναι μεγαλύτερο από το κόστος μίας ανθρώπινης ζωής;

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.