Γιατί η Κίνα ανοίγει μια τρύπα βάθους άνω των 10.000 μέτρων;


Μια εταιρεία πετρελαίου στην Κίνα άρχισε να ανοίγει μια τρύπα που θα είναι η πιο βαθιά στη χώρα και μια από τις βαθύτερες στον κόσμο

 

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Κίνας ξεκίνησε τη διάνοιξη μιας τρύπας που αναμένεται να φτάσει σε βάθος άνω των 10.000 μέτρων στην απομακρυσμένη έρημο Τακλαμακάν της χώρας. Η γεώτρηση θα είναι από τις βαθύτερες που έχουν γίνει ποτέ και θα μπορούσε να δώσει στους ερευνητές νέες γεωλογικές γνώσεις καθώς και πρόσβαση σε εξαιρετικά βαθιά αποθέματα πετρελαίου.
Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας Xinhua , η China National Petroleum Corporation ξεκίνησε τη διάνοιξη της γεώτρησης στις 30 Μαΐου. Η έκθεση αναφέρει ότι η στενή γεώτρηση έχει σχεδιαστεί για να φτάνει σε βάθος 11.100 μέτρων.
Η γεώτρηση, που βρίσκεται στην Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων Xinjiang στα βορειοδυτικά της χώρας, θα είναι η βαθύτερη στην Κίνα και μεταξύ των βαθύτερων στον κόσμο. Η βαθύτερη τρύπα στον κόσμο είναι η γεώτρηση Kola Superdeep 12.262 μέτρων στη βορειοδυτική Ρωσία, η οποία χρειάστηκε 20 χρόνια για να ανοίξει.
Η Sinopec, μια εταιρεία διύλισης πετρελαίου που συμμετέχει επίσης στο έργο, είπε σε μια δήλωση ότι στοχεύουν να ανοίξουν αυτή τη νέα γεώτρηση – που ονομάζεται Project Deep Earth 1-Yuejin 3-3XC Well – σε χρόνο ρεκόρ. Σύμφωνα με το Bloomberg News , το σχέδιο είναι να γίνει διάτρηση στο μέγιστο βάθος σε 457 ημέρες. Το πρακτορείο Xinhua αναφέρει ότι ο πυθμένας της τρύπας θα φτάσει σε βράχους που σχηματίστηκαν κατά την Κρητιδική περίοδο, μεταξύ 66 και 145 εκατομμυρίων ετών πριν.
Σε μια ομιλία του το 2021 ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping χαρακτήρισε τη «βαθιά Γη» ως ένα από τα τέσσερα στρατηγικά σύνορα για την επιστημονική κοινότητα της χώρας. Εκείνη την εποχή, ο Yigang Xu στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών είπε ότι η νέα εστίαση στη γεωλογική εξερεύνηση οφείλεται κυρίως στην ανάγκη της Κίνας να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ορυκτών, μετάλλων και πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Η λεκάνη Tarim του Xinjiang περιέχει μερικά από τα μεγαλύτερα και βαθύτερα κοιτάσματα πετρελαίου της Κίνας και η Sinopec έχει αναπτύξει άλλα εξαιρετικά βαθιά πηγάδια σε άλλα σημεία της περιοχής. Αυτό περιλαμβάνει το κοίτασμα πετρελαίου και φυσικού αερίου Shunbei, όπου η εταιρεία λέει ότι έχει ανοίξει 49 πηγάδια σε βάθος μεγαλύτερο από 8000 μέτρα. Το έργο γεώτρησης θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στους ερευνητές πληροφορίες για τη μοναδική γεωλογία της λεκάνης Tarim. Η λεκάνη συλλέγει νερό που αποστραγγίζεται από τρεις οροσειρές και πιστεύεται ότι σχηματίστηκε κατά το κλείσιμο του Παλαιο-Ασιατικού Ωκεανού πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια.
«Μοιάζει πολύ με ένα έργο βιομηχανικής γεώτρησης πετρελαίου σε αντίθεση με ένα επιστημονικό έργο γεώτρησης», λέει ο Edward Sobel στο Πανεπιστήμιο του Πότσνταμ στη Γερμανία. «Τα ερευνητικά πηγάδια συνήθως προσπαθούν πολύ σκληρά να μην βρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Ωστόσο, λέει ότι το έργο γεώτρησης θα μπορούσε επίσης να προσφέρει στους ερευνητές πληροφορίες για τη μοναδική γεωλογία της λεκάνης Tarim εάν περιλαμβάνει τη συλλογή δειγμάτων πυρήνα και τη λήψη γεωφυσικών μετρήσεων. Ο Σόμπελ λέει ότι η ίδια η λεκάνη είναι πάνω από ένα δισεκατομμύριο ετών, με σταθερό βράχο που επικαλύπτεται από ιζήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. «Έχετε έναν αρκετά συνεχή σωρό ιζημάτων από την [περίοδο] της Κάμβριας», συγκρίσιμο με τα στρώματα που είναι ορατά στο Γκραντ Κάνυον, λέει.

 

Πηγή: www.newscientist.com

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.