Αθήνα: Επιταχυνσιόμετρα και αισθητήρες οπτικών ινών θα παρακολουθούν για πρώτη φορά τη συμπεριφορά ολόκληρης της Ακρόπολης, καταγράφοντας την επίδραση των σεισμικών δονήσεων, ή ακόμα και απειροελάχιστες μεταβολές όπως η διαστολή των μνημείων το καλοκαίρι και η αύξηση της πίεσης από τις βροχές.
«Αυτό είναι το πρώτο σύστημα που εγκαθιστούμε για την καταγραφή της [φυσικής] δραστηριότητας πού επηρεάζει τα μνημεία μας» δήλωσε στο Associated Press o Δημήτρης Εγγλέζος, πολιτικός μηχανικός υπεύθυνος για το περιμετρικό τείχος του λόφου.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα μνημεία μας είναι σήμερα οι σεισμοί […] Οι δονήσεις που δεν προκαλούν βλάβες είναι πολύ χρήσιμες, καθώς αποτελούν φυσικό πείραμα που δεν καταστρέφει αλλά μας προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς συμπεριφέρονται οι κατασκευές» εξήγησε.
Το πρώτο από τα επτά επιταχυνσιόμετρα του δικτύου εγκαταστάθηκε πριν από δύο χρόνια στον ιερό λόφο και φέτος το Σεπτέμβριο ακολούθησε ακόμα ένα, αυτή τη φορά μέσα στον Παρθενώνα, στο πλαίσιο μελέτης του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Μίε της Ιαπωνίας. Η διάταξη αποτελείται από δύο μικρές συσκευές, στη βάση ενός στύλου και στην επιστύλια δοκό. Τα δύο εγκατεστημένα όργανα που χρηματοδότησαν οι Ιάπωνες θα λειτουργήσουν για διάστημα τριών ετών, ενώ τα έξι που θα ακολουθήσουν την επόμενη εβδομάδα σε διάφορα σημεία της Ακρόπολης θα παραμείνουν εκεί μόνιμα. Παράλληλα, οι αισθητήρες οπτικών ινών που έχουν ήδη εγκατασταθεί θα καταγράφουν ακόμα και απειροελάχιστες μεταβολές στη δομή του ιερού λόφου: διαστολή το καλοκαίρι, συστολή το χειμώνα, πιέσεις από ισχυρές βροχοπτώσεις, και φυσικά μικρές μετακινήσεις λόγω σεισμών.
Οι αισθητήρες λειτουργούν σε δύο σημεία του περιμετρικού τείχους: το νοτιοανατολικό τμήμα που είναι το υψηλότερο και άρα το πιο εκτεθειμένο, και το βόρειο τείχος που παρουσιάζει φθορές, πιθανότατα από σεισμό του 18ου αιώνα.
Associated Press