Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ότι τα διαμάντια χρησιμοποιούνται και για άλλους σκοπούς πέραν του συνηθισμένου (κοσμήματα), καθώς εκτός από λαμπερό και παντοτινό ο αδάμας είναι το σκληρότερο ορυκτό υλικό στη φύση. Ή μήπως όχι;
Η αμφισβήτηση του παραπάνω στερεότυπου έρχεται από ερευνητές του Carnegie Institution for Science και του Stanford University, οι οποίοι ανακάλυψαν ένα νέο υλικό (ανώνυμο προς το παρόν) με υβριδική δομή (συνδυασμός κρυσταλλικών και άμορφων δομών σε ατομικό επίπεδο) που θεωρούν ανθεκτικότερο και σκληρότερο από το διαμάντι!
Το νέο υλικό προέκυψε από σφαιρικά μόρια άνθρακα-60 (buckyballs) που αναμείχτηκαν με διαλύτη μ-ξυλόλιου (χρησιμοποιείτε για τη δημιουργία μπουκαλιών). Στη συνέχεια, το μείγμα τοποθετήθηκε σε ειδικό θάλαμο στο Argonne National Laboratory’s Advanced Photon Source, όπου συμπιέστηκε από δύο επίπεδα διαμάντια σε πίεση που έφτασε τις 600.000 ατμόσφαιρες.
Το αποτέλεσμα ήταν να αλλοιωθεί η αρχική σφαιρική δομή των buckyballs μέχρι ένα σημείο όπου έγινε τόσο σκληρή, ώστε προκάλεσε βαθουλώματα στα διαμάντια. Όμως, αυτό που εξέπληξε τους ερευνητές δεν ήταν τόσο η ζημιά στα διαμάντια, αλλά το γεγονός ότι το νέο υλικό που προέκυψε διατήρησε τη νέα υβριδική δομή του παρά την τρομακτική πίεση. Σύμφωνα με τον Lin Wang, επικεφαλής της έρευνας για το Carnegie,
“Δημιουργήσαμε ένα νέου τύπου υλικό άνθρακα, το οποίο μπορεί να συγκριθεί με το διαμάντι και την ιδιότητα του να μη συμπιέζεται. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε κάτω από ακραίες συνθήκες πίεσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως σε πρακτικές εφαρμογές”