Η επανάληψη εμψυχωτικών φράσεων, όπως «είμαι αξιαγάπητος» ή «θα επιτύχω», που πιστεύεται ότι αποτελούν βασικό στοιχείο του θετικού τρόπου σκέψης, κάνει τελικά κάποιους ανθρώπους να νιώθουν πιο άσχημα, σύμφωνα με καναδική έρευνα.
«Από το 1952 και τη ?Δύναμη της Θετικής Σκέψης? του Νόρμαν Βίνσεντ Πιλ, η γενικότερη αντίληψη-συμβουλή ήταν να λέει κανείς θετικά πράγματα στον εαυτό του» αναφέρεται στη μελέτη των ομάδας Καναδών ψυχολόγων, η οποία δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science». Σαν παράδειγμα, χρησιμοποιεί ένα περιοδικό το οποίο συμβουλεύει τους αναγνώστες του να «δοκιμάσουν να ψέλνουν: Είμαι ισχυρός, είμαι δυνατός, τίποτα στον κόσμο δεν μπορεί να με σταματήσει» – αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο δεν λειτουργεί για όλους, όπως κατέληξε η έρευνα, η οποία διεξήχθη από τη Τζοάν Γουντ και το Τζων Λη, ψυχολόγους του πανεπιστημίου του Βατερλώ και την Ελέην Περούνοβιτς, του πανεπιστημίου του Νιου Μπρούνσγουϊκ.
Οι θετικές αυτοεπιβεβαιώσεις κάνουν ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάθλιψης να νιώσουν χειρότερα αντί για καλύτερα. Για τους σκοπούς της έρευνας, οι ψυχολόγοι ζήτησαν από ανθρώπους με χαμηλή αυτοεκτίμηση να επαναλαμβάνουν τη φράση «είμαι αξιαγάπητος/η» και μετά προχώρησαν σε εκτιμήσεις των διαθέσεων και των συναισθημάτων τους.
Αυτό που ανακάλυψαν, ήταν ότι όσοι ξεκίνησαν με χαμηλή αυτοεκτίμηση, «έπεσαν» περισσότερο.
«Πιστεύω ότι αυτό είναι που συμβαίνει όταν ένα άτομο με χαμηλή αυτοεκτίμηση επαναλαμβάνει ‘θετικές’ φράσεις, κατά πάσα πιθανότητα έχει αντιφατικές σκέψεις» είπε η Γουντ. «Αν λένε ότι ‘είμαι αξιαγάπητος’, ίσως να σκέφτονται ότι ‘δεν είμαι πάντα αξιαγάπητος’ ή ‘δεν είμαι αξιαγάπητος έτσι’, και αυτού του τύπου οι αντιφατικές σκέψεις να επισκιάζουν τις θετικές» συμπλήρωσε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP