Με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων λειτουργίας του, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας εγκαινιάζει την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου την έκθεση «Ανακαλύψτε την Άγνωστη Ελλάδα – Προστατευόμενες Περιοχές», η οποία θα παραμείνει ανοικτή και το 2015.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 20 προστατευόμενες περιοχές – ηπειρωτικές, νησιωτικές, ορεινές, παράκτιες, θαλάσσιες, υγρότοποι από όλη την Ελλάδα – όπου το Μουσείο έχει αναπτύξει ποικίλες δράσεις και είναι αφιερωμένες στην προστασία της φυσικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Η έκθεση δημιουργήθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες μουσειολογικές τάσεις. Με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων δίδονται πληροφορίες για τις περιοχές, τη χλωρίδα και την πανίδα που φιλοξενούν, ενώ στις προθήκες παρουσιάζονται σπάνια και απειλούμενα δείγματα φυτών και ζώων από τις συλλογές του Μουσείου και πληροφορίες για την κατάσταση και τη σημασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα.
Στα 50 χρόνια λειτουργίας του, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας προώθησε την έρευνα της μοναδικής ελληνικής χλωρίδας και πανίδας, καθιέρωσε την περιβαλλοντική εκπαίδευση και με εκθέσεις και εκδόσεις προβάλλει διεθνώς τον φυσικό πλούτο της χώρας μας και την ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Φύσης.
Μέσω του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ – Παράρτημα του ΜΓΦΙ στη Θεσσαλονίκη), συνέβαλε στη διατήρηση της βιοποικιλότητας σε όλα της τα επίπεδα και στήριξε τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου των περιοχών NATURA 2000 (419 προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα), οι οποίες φιλοξενούν φυσικούς τύπους οικοτόπων και σπάνια είδη φυτών και ζώων. Συγκεκριμένα, το 27,2% της χερσαίας έκτασης και το 6,1% των χωρικών υδάτων της Ελλάδας έχουν ενταχθεί στις περιοχές NATURA, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη 10η θέση ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη, με 4,5% της συνολικής έκτασης του Ε.Ο.Δ.
Με την ευκαιρία των εγκαινίων της επετειακής αυτής έκθεσης, η κα Νίκη Γουλανδρή δήλωσε: «Την ιδέα για να τεθούν περιοχές της Ευρώπης υπό προστασία την ανέπτυξα το 1991 στις Βρυξέλες, όταν εξελέγην γυναίκα της Ευρώπης. Τα επόμενα χρόνια συγκροτήθηκε το ευρωπαϊκό δίκτυο NATURA 2000 και το μουσείο ανέλαβε σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια τον προσδιορισμό των προστατευτέων περιοχών στον ελληνικό χώρο.
Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το 1964, που με το σύζυγό μου Άγγελο, ιδρύσαμε το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Στα χρόνια αυτά, σε συνεχή συνεργασία με την Ευρώπη, εργαστήκαμε για την συντήρηση και προστασία της μοναδικής Ελληνικής φύσης και με εκθέσεις και εκδόσεις συμβάλαμε στη διεθνή προβολή της».