Αδάμ, το πρώτο ρομπότ-επιστήμονας


Ο Αδάμ σχηματίζει υποθέσεις, σχεδιάζει και πραγματοποιεί πειράματα, αναλύει τα αποτελέσματά τους και συνθέτει νέα επιστημονική γνώση, χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση επιστημόνων. Ο Αδάμ είναι ρομπότ. Το «ρομπότ-επιστήμονας» είναι η πρώτη μηχανή που είναι ικανή να πραγματοποιεί πειράματα και να αναλύει τα αποτελέσματα τους χωρίς καμία βοήθεια από άνθρωπο, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Το ρομπότ κατασκευάστηκε από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου Aberystwyth της Ουαλίας και το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στην Αγγλία. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, ο Άνταμ έχει ανακαλύψει νέα επιστημονική γνώση χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, σύμφωνα με δήλωση του Ρος Κίνγκ, επικεφαλής ερευνητή του προγράμματος. «Εξαιτίας του ότι οι βιολογικοί οργανισμοί είναι τόσο περίπλοκοι, έχει ιδιαίτερη σημασία η λεπτομερής καταγραφή των βιολογικών πειραμάτων» ανέφερε ο Κίνγκ. «Είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία για τους επιστήμονες, αλλά εύκολη για ένα ρομπότ».

Ο Αδάμ ανέλαβε τη λεπτομερή γενετική μελέτη του σακχαρομύκητα cerevisiae, που χρησιμμεύει μεταξύ άλλων στην παραγωγή μπύρας, και που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν για την αναπαράσταση πιο πολύπλοκων μορφών ζωής. Μετά την ανάλυση του Αδάμ, οι επιστήμονες έκαναν και εκείνοι τις δικές τους μετρήσεις για την επαλήθευση των αναλύσεων του ρομπότ. Η σημασία τέτοιων μορφών τεχνητής νοημοσύνης αυξάνεται καθώς πολλές επιστημονικές διαδικασίες αυτοματοποιούνται. Η τεράστια αύξηση των επιστημονικών δεδομένων που καταγράφονται απαιτεί την επακόλουθη αύξηση στη χρήση ισχυρών υπολογιστών που θα ερμηνεύσουν και θα αναλύσουν αυτά τα δεδομένα.

«Τα ρομπότ-επιστήμονες θα μπορούσαν να παρέχουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαχείριση τέτοιων δεδομένων και γνώσης, καθιστώντας πιο εύκολες τις διαδικασίες», δήλωσε ο Ντάγκλας Κελ, επικεφαλής του Ερευνητικού Συμβουλίου Βιοτεχνολογίας και Βιολογικών Επιστημών της Βρετανίας, που χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Ο Αδάμ είναι, όπως είναι φυσικό, στο στάδιο του πρωτότυπου, ενώ η ομάδα του Κίνγκ εργάζεται ήδη στην κατασκευή της Εύας, ενός ρομπότ που θα βοηθήσει τους επιστήμονες στο σχεδιασμό θεραπείων για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και της σχιστοσομίασης.

 

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.