Μπετόν που αυτοεπιδιορθώνεται


mpeton ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: Ενα νέο υλικό σκυροδέματος που «επουλώνει» μόνο τις ρωγμές του ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ ανοίγοντας τον δρόμο για πιο σταθερές κατασκευές που θα μπορούσαν να αυτοεπιδιορθώνονται έπειτα από σεισμούς.
Η αυτοεπιδιόρθωση του μπετόν γίνεται με απλή απορρόφηση νερού και διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στο περιβάλλον. Το υλικό μετά την απορρόφηση σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα από ανθρακικό ασβέστιο, μια ανθεκτική ουσία που στη φύση συναντάται στα κελύφη των θαλάσσιων οργανισμών.
Το νέο μπετόν έχει σχεδιαστεί ώστε να σπάζει σε πολύ μικρές ρωγμές, και όχι σε μεγάλες, όπως το συμβατικό μπετόν- λειτουργεί περισσότερο ως μέταλλο που λυγίζει αλλά δεν σπάει. Ετσι ακόμη και αν υποστεί ρωγμή, ο βροχερός καιρός για μερικές ημέρες αποτελεί τον σύμμαχο για την «επούλωση» των πληγών του, σύμφωνα με μελέτη η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στο τεχνικό περιοδικό «Cement and Concrete Research».
Εργαστηριακές δοκιμές έδειξαν ότι το υλικό επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση ακόμη και όταν υποβληθεί σε πιέσεις που μεταβάλλουν το αρχικό του μέγεθος κατά 3%- ποσοστό αρκετό για να οδηγήσει σε καταστροφικές ρωγμές το συμβατικό σκυρόδεμα.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009, ΤΟ ΒΗΜΑ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.