Τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο σύμπαν


Ο μεγαλύτερος πλανήτης
Ο Δίας κυριαρχεί ανάμεσα στους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Όπως όλοι οι πλανήτες πάνω από ένα ορισμένο μέγεθος, είναι ένας αέριος γίγαντας κυρίως από υδρογόνο και ήλιο. Ο πιο μεγάλος αέριος εξωπλανήτης ανακαλύφθηκε το 2006 και πήρε το καθόλου ρομαντικό όνομα TRES-4. Βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα λαμπρό άστρο σε απόσταση κάπου 1.500 έτη φωτός από μας. Η διάμετρος του είναι, περίπου, 1.8 φορές την διάμετρο του Δία. Κατά περίεργο τρόπο όμως ο TRES-4 είναι πολύ ελαφρύς για το μέγεθός του. Έχει μόνο το 88% της μάζας του Δία και η πυκνότητα του είναι περίπου 0,2 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, μικρότερη και από την πυκνότητα ενός φελλού. Το πως ακριβώς ένας πλανήτης μπορεί είναι τόσο αραιός όσο ο TRES-4 παραμένει μυστήριο.

Επί του πιεστηρίου: Νέες παρατηρήσεις του εξωπλανήτης WASP-17b δείχνουν ότι είναι ακόμα μεγαλύτερος από τον TrES-4b, με ακτίνα σχεδόν διπλάσια του Δία. Ο εξωπλανήτης αυτός απέχει περίπου 1.000 έτη φωτός από τη Γη και έχει μόλις τη μισή μάζα του Δία, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο μυστηριώδη από τον TrES-4b.

Η μεγαλύτερη ανθρώπινη κατασκευή στο διάστημα
Εκτός από ένα εξωγήινο γιγάντιο μονόλιθο (;) το μεγαλύτερο κατασκεύασμα στο διάστημα είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός που έχει μήκος 109 μέτρα και ζυγίζει 370 τόνους.

Ο μεγαλύτερος γαλαξίας
Σύμφωνα με το Καθιερωμένο Μοντέλο σηματισμού των γαλαξιών, οι πιο μεγάλοι  γαλαξίες είναι οι τεράστιοι ελλειπτικοί γαλαξίες που σχηματίζονται από τη σύγκρουση πολλών μικρότερων γαλαξιών. Το μεγαλύτερο γνωστό παράδειγμα είναι ο γαλαξίας IC 1101, κάπου ένα εκατομμύριο έτη φωτός μακριά μας στο κέντρο του σμήνους των γαλαξιών Abell 2029, που ανακαλύφθηκε το 2009. Ο IC 1101 έχει μήκος 6 εκατομμυρίων ετών φωτός, ενώ έχει χιλιάδες φορές μεγαλύτερο όγκο από τον δικό μας Γαλαξία.

Η μεγαλύτερη τρύπα
Προσοχή: Δεν λέμε μαύρη τρύπα αλλά για μια τεράστια έκταση σκοτεινής περιοχής. Στις πολύ μεγάλες κοσμικές κλίμακες, οι γαλαξίες είναι ευθυγραμμισμένοι σε μεγάλα τείχη και κόμβους που απέχουν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός, ενώ ενδιάμεσα μεσολαβούν τεράστια κενά. Το μεγαλύτερο από αυτά τα κενά – χάσματα – ανακαλύφθηκε το 2007 – είναι εξωφρενικά μεγάλο, περίπου ένα δισεκατομμύρια έτη φωτός. Μια εξωπραγματική ερμηνεία για αυτό το κενό είναι ότι πρόκειται για ένα ίχνος που άφησε μια αρχαία στενή επαφή του δικού μας σύμπαντος με ένα άλλο σύμπαν.

Το μεγαλύτερο άστρο
Ένα άστρο που ονομάζεται VY Canis Majoris, κάπου 5.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη που ζυγίζει όσο 8 δισεκατομμύρια ήλιοι. Η διάμετρο τους είναι σχεδόν 3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, ενώ ανήκει στην κατηγορία των ερυθρών υπεργιγάντων. Αυτή η εκτίμηση, πάντως,  αμφισβητείται και κάποιοι αστρονόμοι λένε πως το άστρο είναι μεν ερυθρός υπεργίγαντας αλλά με έκταση μόνο 1 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα.

Πηγή: NewScientist

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.