Οι φυσικοί στο ευρωπαϊκό κέντρο πυρηνικών ερευνών CERN στη Γενεύη δήλωσαν ότι ο μεγάλος επιταχυντής ήδη δημιούργησε 10 εκατομμύρια «μίνι-Big Bang» μέσα στην πρώτη κιόλας εβδομάδα της λειτουργίας του σε υψηλό ενεργειακό επίπεδο, θέτοντας έτσι τις βάσεις για να ανακαλύψει τα θεμέλια του σύμπαντος.
Ο εκπρόσωπος του CERN, κ. Τζέημς Γκίλις, δήλωσε ότι ο μήκους 27 χλμ. υπόγειος επιταχυντής αδρονίων, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, που έχει ήδη αρχίσει τις συγκρούσεις σωματιδίων, δουλεύει εξαιρετικά καλά. «Όλα δείχνουν μια χαρά. Παίρνουμε ένα μεγάλο όγκο δεδομένων για ανάλυση στα εργαστήρια όλου του κόσμου, αν και ίσως χρειαστούν μήνες ή και χρόνια μέχρι να προκύψει κάτι πραγματικά νέο», όπως είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήδη καταγράφονται γύρω στις 100 συγκρούσεις σωματιδίων το δευτερόλεπτο, με ενέργεια-ρεκόρ 7 TeV (τερα-ηλεκτρονιοβόλτ). Μελετώντας τις συγκρούσεις, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι θα αποκαλύψουν τα μυστικά της φύσης, όπως της σκοτεινής ύλης (που υποτίθεται ότι αποτελεί το 25% του σύμπαντος), πώς η ύλη απέκτησε μάζα (βλ. αναζήτηση του μποζόνιου του Χιγκς), αν υπάρχουν άλλες διαστάσεις ή παράλληλα σύμπαντα, αν ισχύουν η θεωρία των χορδών (η φύση αποτελείται κατά βάση από μικροσκοπικές «χορδές» ύλης) και η υπερσυμμετρία (κάθε σωματίδιο συνοδεύεται από ένα «σκιώδες» σωματίδιο) κ.α.
Το 2013 οι συγκρούσεις θα γίνονται με διπλάσια ενέργεια (14 TeV) σε σχέση με σήμερα και δεν αναμένεται ότι πριν τα μέσα της δεκαετίας θα υπάρξουν συγκλονιστικές ανακαλύψεις (αν και κανείς δεν ξέρει με σιγουριά…). Μερικοί φυσικοί ελπίζουν ότι επιτέλους, χάρη στον επιταχυντή, θα υπάρξει μια «γενική θεωρία του παντός», που θα ενοποιεί τελικά τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν και την κβαντική θεωρία.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ