Παρακολούθηση των διαδικτυακών παρατηρητών ζητά το Ευρωκοινοβούλιο


Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστήριξαν θερμά τη δήλωση που καλεί τις κυβερνήσεις να καταγράψουν και να επιτηρούν τους οργανισμούς που αναλαμβάνουν να παρακολουθούν το Διαδίκτυο. Οι αναφορές θα καταγράφουν και θα κατακρίνουν τους οργανισμούς που θα πραγματοποιούν δυσανάλογους ή παράνομους ελέγχους στις δραστηριότητες των χρηστών. Η δήλωση έχει προσελκύσει ιδιαίτερη προσοχή εξαιτίας των κινδύων που θα αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι από τη στιγμή που η Ε.Ε. εξέδωσε οδηγία τήρησης αρχείων των διαδικτυακών τους δραστηριοτήτων. Στο κείμενο προτείνεται η καταρχήν αναγνώριση του κινδύνου κάποιων μεθόδων επιτήρησης και ελέγχου που έχουν στόχο την παρακολούθηση κάθε «ψηφιακού» βήματος των ατόμων, με στόχο τη δημιουργία προφίλ χρηστών. Εκείνοι που θα ξεπερνούν το επίπεδο παρακολούθησης που οι χρήστες παρέχουν, ή καταπατούν τους νόμους περί χρήσης των προσωπικών δεδομένων, θα πρέπει να διώκονται και να τιμωρούνται «με τρόπο αντίστοιχο του αδικήματος», τονίζει η δήλωση.

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης τον συστηματικό έλεγχο των ιστοσελίδων ώστε να επιβεβαιώνεται η διαγραφή προσωπικών δεδομένων ατόμων που έχουν υποβάλλει σχετικό αίτημα. Επιπλέον, ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να καταρτίσουν κατανοητά και ξεκάθαρα κείμενα που θα προσδιορίζουν τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια διαδικτυακή υπηρεσία θα παρέχει προσωπικά δεδομένα στις αρχές. Τέλος, το κείμενο κάλεσε τα κράτη να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά την παιδική πορνογραφία και την προστασία των ανηλίκων στο Ίντερνετ, ενώ τόνισε την ανάγκη προστασίας των Ευρωπαίων από τα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στο Ίντερνετ.

 

www.kathimerini.gr  με πληροφορίες BBC

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.