Το υπόβαθρο των ταραχών στην επαρχία Σινγιάνγκ.
Πάνω από 1.400 άτομα έχουν συλληφθεί από την κινεζική αστυνομία για τις ταραχές στην επαρχία Σινγιάνγκ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 156 άτομα και τραυματίστηκαν περισσότερα από 800.
Ουϊγούροι
Η επαρχία Σινγιάνγκ κατοικείται από 8 εκατομμύρια Ουϊγούρους – σχεδόν το 50% του συνόλου των κατοίκων. Πολλοί από αυτούς (οι οποίοι αποτελούν ένα τουρκόφωνο, κυρίως μουσουλμανικό στο θρήσκευμα φύλο, που έχει πολιτιστικούς και γλωσσικούς δεσμούς με την κεντρική Ασία) δεν βλέπουν θετικά την αυξανόμενη παρουσία και οικονομική επιρροή των Κινέζων Χαν. Επί σειρά ετών, εξόριστοι Ουϊγούροι αγωνίζονταν για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου Ανατολικού Τουρκεστάν στην (πλούσια σε πετρέλαια) Σινγιάνγκ, η οποία συνορεύει με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν. Η Κίνα έχει κατά καιρούς εκτοξεύσει κατηγορίες εναντίον οργανώσεων Ουϊγούρων για τρομοκρατικές επιθέσεις (κυρίως μέσα στη δεκαετία του 1990), ενώ έχει υπαινιχθεί σύνδεσή τους με την Αλ Κάιντα.
Τι προκάλεσε τις ταραχές
Η αφορμή για τις ταραχές ήταν ο θάνατος δύο Ουϊγούρων κατά τη διάρκεια σύγκρουσης ανάμεσα σε Ουϊγούρους και Χαν εργάτες εργοστασίου στη νότια Κίνα. Ακολούθησαν διαδηλώσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν. Τα βαθύτερα αίτια των ταραχών είναι οικονομικού, πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα.
«Στην Σινγιάνγκ, ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από τη δυσαρέσκεια των πολιτών είναι το οικονομικό χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στους Χαν και τους Ουϊγούρους» είπε ο Μπάρι Σάουτμαν, ειδικός επί των εθνολογικών/ φυλετικών πολιτικών της Κίνας, του πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ.
Ενδεχόμενο μελλοντικών ταραχών
Η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στην επαρχία αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σύμφωνα με αναλυτές, ενδεχομένως να υπάρξουν μεμονωμένα περιστατικά σε άλλες πόλεις (πλην της πρωτεύουσας, Ουρουμτσί) αλλά η κινεζική επιρροή και παρουσία είναι εξαιρετικά ισχυρή- κάτι που κάνει μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο να διαρκέσει πολύ η αναστάτωση στην περιοχή.
«Αν και η μεγάλη έκταση της αντίδρασης των δυνάμεων ασφαλείας μάλλον καθιστά απίθανο το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, πιο απομονωμένα περιστατικά βίας είναι πιθανά, αν ληφθεί υπόψιν το παρόν κλίμα στην περιοχή» είπε ο Άντριου Γκίλχολμ, αναλυτής της «Control Risks».
Ενδεχόμενο αλλαγής στην κινεζική πολιτική απέναντι στις μειονότητες
Το ενδεχόμενο να αγνοήσει το Πεκίνο δύο γενικευμένα περιστατικά φυλετικής βίας στην επικράτειά του μέσα σε 18 μήνες (έχει προηγηθεί το Θιβέτ) είναι μάλλον απίθανο. Ωστόσο, εκτιμάται πως αυτά τα γεγονότα θα δώσουν «τροφή» τόσο στους υποστηρικτές της μετριοπάθειας, όσο και σε αυτούς που επιθυμούν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.
«Υπάρχουν αυτοί που λένε ‘πρέπει να σκεφτούμε μήπως πρέπει να αλλάξουμε πολιτική’ και αυτοί που λένε ‘πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στο κυνήγι των αυτονομιστών’. Πιστεύω πως και τα δύο θα συμβούν σε κάποιο βαθμό» είπε σχετικά ο Μπάρι Σάουτμαν.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters