Τα πρώτα 70 λεπτά της ζωής μας


moroΣτο λεπτό 0, το μωρό βγάζει το πρώτο δυνατό κλάμα, η πρώτη κραυγή σηματοδοτεί την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων του.

Το δεύτερο λεπτό αφιερώνεται στη χαλάρωση, πάνω στο στήθος της μητέρας του. Πολλοί ειδικοί εικάζουν ότι αυτό το σιωπηλό διάλειμμα ίσως, έχει εξελιχθεί στην πορεία των χρόνων, όταν τα βρέφη έπρεπε να είναι αόρατα από τα αρπακτικά ζώα.

Στο λεπτό 2,5, την ώρα που ένα βρέφος αρχίζει να ξυπνάει, ανοίγει τα μάτια του για πρώτη φορά. Την ίδια στιγμή, αρχίζει σταδιακά να κουνάει το κεφάλι και το στόμα του.

Στο όγδοο λεπτό, όλα τα μωρά αρχίζουν να γίνονται πιο ενεργητικά, κρατώντας τα μάτια τους ανοιχτά για πέντε λεπτά ή και παραπάνω. Κατά την διάρκεια αυτής της ενεργούς φάσης, τα νεογέννητα αρχίζουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τροφή, κοιτάζοντας επίμονα το πρόσωπο και το στήθος της μητέρας τους. Εκείνο το λεπτό, κάνουν μικρούς “πεινασμένους” θορύβους και τοποθετούν τα δάχτυλα του χεριού τους στο στόμα τους.

Κατά το 36 λεπτό, τα μωρά δρουν σαν να “επαναφορτίζονται”! Αρχίζουν να κλωτσάνε επίμονα και κατευθύνονται προς το στήθος της μητέρας τους, ακολουθώντας σε σημαντικό βαθμό, την αίσθηση της όσφρησης στον δρόμο προς την εξερεύνηση. Στο 62ο λεπτό, τα μωρά απολαμβάνουν μικρές ποσότητες από το πρωτόγαλα που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτός ο πρώιμος θηλασμός διεγείρει το στήθος της μητέρας να δημιουργήσει γάλα και βοηθάει παράλληλα, τη μήτρα της μητέρας να επανέλθει στο κανονικό μέγεθος πριν την εγκυμοσύνη.

Στο 70 λεπτό, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα βρέφη έχουν πραγματική ανάγκη από ένα καλό διάλειμμα ύπνου.

Οι έρευνες που παρακολουθούν τα πρώτα στάδια της ζωής ενός ανθρώπου, ίσως τελικά φαίνονται χρήσιμες στα άτομα που επιθυμούν να θυμηθούν τον εαυτό τους όσο ήταν βρέφη, κυρίως από τη στιγμή που δεν μπορούν να έχουν καμία ανάμνηση από εκείνα τα πρώτα λεπτά που έρχονται στον κόσμο.

Το βέβαιο συμπέρασμα είναι ότι κάθε λεπτό που περνάει, είναι πολύτιμο για την ανθρώπινη ζωή, πολύ περισσότερο τα πρώτα λεπτά, κατά τα οποία ανοίγουμε για πρώτη φορά διάπλατα τα μάτια μας και καλωσορίζουμε τον κόσμο. Το παρακάτω βίντεο θα μπορούσε να συνδυαστεί με τις παρατηρήσεις που έγιναν από την ομάδα των Σουηδών ερευνητών για τις πρώτες μας αντιδράσεις πάνω στη γη.