Βαρύτητα


Αυτός είναι ένας έγχρωμος χάρτης του πόση βαρύτητα βιώνουμε σε όλη τη Γη. Οι περιοχές με μπλε έχουν ελαφρώς λιγότερη, και οι περιοχές με κόκκινο έχουν ελαφρώς περισσότερη.

Η βαρύτητα είναι μια από τις τέσσερις θεμελιώδεις δυνάμεις. Είναι η δύναμη που έλκει αντικείμενα με μάζα το ένα προς το άλλο. Οτιδήποτε έχει μάζα έχει και βαρύτητα. Για τα καθημερινά αντικείμενα που συναντάτε, η βαρύτητα τους είναι τόσο μικρή που δεν θα την προσέξετε ποτέ. Όταν όμως τα αντικείμενα έχουν μεγάλη μάζα, έχουν και μεγάλη βαρύτητα. Η βαρύτητα τους θα τραβήξει άλλα αντικείμενα προς το κέντρο τους. Η Γη μας μας “συγκρατεί” πάνω της λόγω της βαρύτητάς της. Επίσης ασκούμε και εμείς έλξη πάνω στη Γη, αλλά επειδή έχουμε πάρα πολύ μικρή μάζα, αυτή η έλξη δεν έχει καμία σημασία.

Αν ήμασταν σε άλλο πλανήτη, όπως ο Ερμής, θα νιώθαμε ότι ζυγίζαμε λιγότερο. Δεν είναι επειδή η μάζα μας είναι διαφορετική — δεν είναι. Αντίθετα, είναι επειδή η μάζα του Ερμή είναι μικρότερη από αυτή της Γης. Ο Ερμής δεν έχει τόση βαρύτητα, και έτσι δεν θα νιώθαμε τόση έλξη όσο αισθανόμαστε στη Γη.

Η βαρύτητα μειώνεται με την απόσταση. Όσο πιο μακριά βρίσκεστε από ένα τεράστιο αντικείμενο, τόσο λιγότερη βαρύτητα θα αισθανόμαστε. Η Γη διατηρείται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο εξαιτίας της βαρυτικής έλξης του ήλιου. Ο ήλιος είναι τόσο τεράστιος που προσελκύει πλανήτες από τον Ερμή έως και τον Ουρανό. Αλλά αν βρεθούμε αρκετά μακριά, πέρα από τον Πλούτωνα, και ακόμη και ο ήλιος θα χάσει την έλξη του.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.