Μαγικό φράγμα νερού


Magic Water Barrier

Λίστα υλικών

  1. Δύο γυάλινα ποτήρια ίδιου μεγέθους
  2. Ζεστό νερό
  3. Κρύο νερό
  4. Χρώμα ζαχαροπλαστικής ή τροφίμων – μπλε και κόκκινο
  5. Ανθεκτικό πλαστικό φύλλο – μεγαλύτερο από το στόμιο του ποτηριού σας
  6. δίσκος – για να μην τα κάνετε μούσκεμα
Καταπλήξτε τα παιδιά σας με αυτό το μαγικό πείραμα νερού! Διδάξτε τους πώς αλλάζει η πυκνότητα του νερού όταν αλλάζουμε την θερμοκρασία. Αυτό το πείραμα βασίζεται στη διαφορά πυκνότητας μεταξύ ζεστού και κρύου νερού. Όταν το νερό θερμαίνεται, τα μόρια του νερού κινούνται πιο γρήγορα, αυξάνοντας το διάστημα που υπάρχει μεταξύ μεμονωμένων μορίων. Αυτό αυξάνει τον συνολικό όγκο του νερού και μειώνει την πυκνότητά του.

Πώς το κάναμε:

Μαγικό φράγμα νερού

Τοποθετήστε και τα δύο ποτήρια πάνω στο δίσκο. Γεμίστε προσεκτικά ένα από τα ποτήρια με ζεστό νερό και χρωματίστε το με 2 σταγόνες κόκκινης βαφής τροφίμων. Γεμίστε το άλλο ποτήρι με κρύο νερό και χρωματίστε το χρησιμοποιώντας 2 σταγόνες μπλε βαφής τροφίμων. Βεβαιωθείτε ότι το νερό είναι γεμάτο στην κορυφή, ώστε σχεδόν να χύνεται.

Ερώτηση: Πριν ανακατέψετε, φαίνεται ότι ένα χρώμα αναμιγνύεται πιο γρήγορα στο νερό. Ποιο είναι το μπλε ή το κόκκινο;

Μαγικό φράγμα νερού
Πάρτε το πλαστικό φύλλο και πιέστε το σταθερά πάνω από το ποτήρι με το μπλε νερό. Αυτό θα δημιουργήσει ένα κενό έτσι ώστε όταν γυρίσετε το ποτήρι ανάποδα, το νερό δεν χύνεται (μιας και απέξω από το ποτήρι υπάρχει αέρας ο οποίος σπρώχνει το περιεχόμενο του ποτηριού προς τα πάνω).
Μαγικό φράγμα νερού

Αυτό το βήμα είναι λιγάκι δύσκολο!

Πάνω από ένα δίσκο, σηκώστε με προσοχή το μπλε ποτήρι και γυρίστε το ανάποδα – χωρίς να βγάλετε το πλαστικό φύλλο. Στη συνέχεια ευθυγραμμίστε το πάνω από το κόκκινο ποτήρι και ακουμπήστε το πάνω του όπως φαίνεται στη παραπάνω φωτογραφία.

Υπόδειξη:
Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτό το βήμα αρκετές φορές μέχρι να το πετύχετε. Επίσης προσοχή στο χειρισμό του ζεστού νερού.

Μαγικό φράγμα νερού
Ζητήστε από έναν φίλο ή κάποιο ενήλικο να αφαιρέσει προσεκτικά το πλαστικό φύλλο μεταξύ των ποτηριών καθώς τα κρατάτε ευθυγραμμισμένα και σταθερά. Αμέσως θα πρέπει να δείτε τα χρώματα να αρχίζουν να αναμιγνύονται έως ότου τελικά το νερό γίνει μοβ χρώμα.
Μαγικό φράγμα νερού

Αδειάστε και τα δύο ποτήρια, ξεπλύνετε και στη συνέχεια, επαναλάβετε τα βήματα 1 και 2.

Τώρα τοποθετήστε την κάρτα πάνω από το κόκκινο κύπελλο, γυρίστε τo ανάποδα και τοποθετήστε τo πάνω από το μπλε κύπελλο.

Αφαιρέστε το πλαστικό φύλλο. Τι συνέβη διαφορετικά με το ζεστό νερό στην κορυφή; Φαίνεται ότι υπάρχει ένα μαγικό φράγμα νερού! Τι συμβαίνει?

 

Εξήγηση

Δεδομένου ότι το ζεστό νερό είναι λιγότερο πυκνό από το κρύο νερό, επιπλέει πάνω από κρύο νερό, αλλά μόνο αν βρίσκεται από πάνω.

Εάν το πυκνό κρύο νερό τοποθετηθεί πάνω από το λιγότερο πυκνό ζεστό νερό, το κρύο νερό αρχίζει αμέσως να κατεβαίνει και τα νερά αρχίζουν να αναμιγνύονται.

Όταν το ζεστό νερό ξεκινά από επάνω, θα συνεχίσει να επιπλέει όσο παραμένει πολύ λιγότερο πυκνό από το κρύο νερό που είναι από κάτω. Καθώς το ζεστό νερό κρυώνει και το κρύο νερό θερμαίνεται, οι δύο παρτίδες νερού αρχίζουν να έχουν παρόμοιες πυκνότητες και τελικά αναμιγνύονται.

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.