Ηλεκτρόνιο – Σύντομη Θεωρία


Ηλεκτρόνιο

Τα ηλεκτρόνια είναι αρνητικά φορτισμένα σωματίδια που περιφέρονται γύρω από τον πυρήνα, ή το κέντρο, ενός ατόμου

Τα ηλεκτρόνια είναι αρνητικά φορτισμένα σωματίδια που συρρέουν γύρω από τον πυρήνα ενός ατόμου. Σε αυτό το μοντέλο ενός ατόμου, τα ηλεκτρόνια αντιπροσωπεύονται με μπλε κουκκίδες. Οι κόκκινες και άσπρες κουκκίδες είναι σωματίδια στον πυρήνα που ονομάζονται πρωτόνια και νετρόνια.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO/GETTY IMAGES

 

Ηλεκτρόνιο
Αυτός είναι ένας από τους τρεις τύπους σωματιδίων που αποτελούν ένα άτομο . Τα άλλα δύο είναι πρωτόνια και νετρόνια. Τα πρωτόνια και τα νετρόνια αποτελούν το κέντρο, ή τον πυρήνα , ενός ατόμου. Τα ηλεκτρόνια υπάρχουν σε ένα περιβάλλον σύννεφο. Μαζεύονται γύρω από το κέντρο του ατόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ηλεκτρόνια έχουν αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο. Αυτό τα κάνει να έλκονται από τα θετικά φορτισμένα πρωτόνια στον πυρήνα. Κανονικά, τα άτομα έχουν τον ίδιο αριθμό ηλεκτρονίων με τα πρωτόνια. Άρα τα άτομα είναι ηλεκτρικά ουδέτερα.
Σε αντίθεση με τα πρωτόνια και τα νετρόνια, τα ηλεκτρόνια δεν περιέχουν μικρότερα σωματίδιαΔηλαδή, είναι θεμελιώδη σωματίδια.
 Κάθε ηλεκτρόνιο είναι εξαιρετικά μικρό. Η μάζα του είναι μόνο περίπου 1/1.800 της μάζας ενός πρωτονίου ή νετρονίου. Ακόμα, τα ηλεκτρόνια παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο συμπεριφοράς των ατόμων. Τα άτομα διαφορετικών στοιχείων συγκρατούν τα ηλεκτρόνια τους σε διαφορετικές διευθετήσεις γύρω από τον πυρήνα. Αυτή η διάταξη δίνει σε κάθε στοιχείο τις ξεχωριστές του ιδιότητες. Για παράδειγμα, καθορίζει πόσο καλά ένα στοιχείο άγει τον ηλεκτρισμό. Καθορίζει επίσης τη θερμοκρασία στην οποία βράζει το στοιχείο. Και, αυτή η διάταξη καθορίζει πόσο πιθανό είναι τα άτομα να μοιράζονται ηλεκτρόνια μεταξύ τους. Όταν τα άτομα μοιράζονται ηλεκτρόνια, συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν μόρια .


Λεξιλόγιο

Άτομο: Η βασική μονάδα ενός χημικού στοιχείου. Τα άτομα αποτελούνται από έναν πυκνό πυρήνα που περιέχει θετικά φορτισμένα πρωτόνια και αφόρτιστα νετρόνια. Ο πυρήνας περιβάλλεται από ένα νέφος αρνητικά φορτισμένων ηλεκτρονίων.

Ηλεκτρικό φορτίο: Η φυσική ιδιότητα που είναι υπεύθυνη για την ηλεκτρική δύναμη, μπορεί να είναι αρνητικό ή θετικό.

Ηλεκτρόνιο: Ένα αρνητικά φορτισμένο σωματίδιο, που συνήθως βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τις εξωτερικές περιοχές ενός ατόμου. επίσης, ο φορέας του ηλεκτρισμού στα στερεά.

Θεμελιώδες: Κάτι που είναι βασικό ή χρησιμεύει ως θεμέλιο για ένα άλλο πράγμα ή ιδέα.

Ιόν: Άτομο ή μόριο με ηλεκτρικό φορτίο λόγω απώλειας ή κέρδους ενός ή περισσότερων ηλεκτρονίων. Ένα ιονισμένο αέριο, ή πλάσμα, είναι όπου όλα τα ηλεκτρόνια έχουν διαχωριστεί από τα μητρικά τους άτομα.

Μάζα: Ένας αριθμός που δείχνει πόσο αντιστέκεται ένα αντικείμενο στην επιτάχυνση και την επιβράδυνση — βασικά ένα μέτρο της ποσότητας ύλης από το οποίο αποτελείται αυτό το αντικείμενο.

Μόριο: Μια ηλεκτρικά ουδέτερη ομάδα ατόμων που αντιπροσωπεύει τη μικρότερη δυνατή ποσότητα μιας χημικής ένωσης. Τα μόρια μπορούν να κατασκευαστούν από απλούς τύπους ατόμων ή διαφορετικών τύπων. Για παράδειγμα, το οξυγόνο στον αέρα αποτελείται από δύο άτομα οξυγόνου (O 2 ), αλλά το νερό αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου (H 2 O).

Νετρόνιο: Ένα υποατομικό σωματίδιο που δεν φέρει ηλεκτρικό φορτίο και είναι ένα από τα βασικά κομμάτια της ύλης. Τα νετρόνια ανήκουν στην οικογένεια των σωματιδίων που είναι γνωστά ως αδρόνια.

Πλάσμα: Αέρια κατάσταση της ύλης στην οποία τα ηλεκτρόνια διαχωρίζονται από το άτομο. Ένα πλάσμα περιλαμβάνει τόσο θετικά όσο και αρνητικά φορτισμένα σωματίδια.

Πρωτόνιο: Ένα υποατομικό σωματίδιο που είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία των ατόμων που αποτελούν την ύλη. Τα πρωτόνια ανήκουν στην οικογένεια των σωματιδίων που είναι γνωστά ως αδρόνια.

Πυρήνας: Ο  πυρήνας ενός ατόμου, που περιέχει το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του.

Σύνδεσμος: Μια σύνδεση μεταξύ δύο ανθρώπων ή πραγμάτων.

Σωματίδιο: Μικρή ποσότητα από κάτι.

Ύλη: Κάτι που καταλαμβάνει χώρο και έχει μάζα. Οτιδήποτε στη Γη έχει ύλη θα έχει μια ιδιότητα που περιγράφεται ως «βάρος».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.