Γιατί στο ημερολόγιο του Ηνωμένου Βασίλειου παραλήφθηκαν 11 ημέρες του 1752;


Έξι και μισό εκατομμύρια Βρετανοί κοιμήθηκαν στις 2/9/1752 και όταν ξύπνησαν την επομένη το ημερολόγιο δεν έλεγε 3/9/1752 αλλά 14/9/1752, δηλαδή παραλήφθηκαν 11 ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Δείτε στον Σεπτέμβριο μετά τις 2 ακολουθεί η 14, δηλαδή 11 ημέρες παραλήφθηκαν

 

Γιατί έγινε αυτό; 

Έχει να κάνει με τον τρόπο που η Βρετανία μετρούσε το χρόνο και με τα ημερολόγια. Όλα ξεκίνησαν 170 χρόνια πριν το 1752. Το 1582, ο Πάπας Γρηγόριος ο XIII είχε πρόβλημα με την ημερομηνία του Πάσχα. Το Ιουλιανό ημερολόγιο που χρησιμοποιούσε η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία (άρα και ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου) θεωρούσε ότι η διάρκεια του έτους είναι 365 ημέρες και 6 ώρες. Αυτό όμως δεν είναι σωστό γιατί η μέση διάρκεια ενός έτους είναι 365 ημέρες 5 ώρες και 49 λεπτά.

Θα πει κάποιος και καλά οι δυο αριθμοί (για τη διάρκεια του έτους) διαφέρουν μόνο 11 λεπτά. Ναι σωστά, αν όμως το λάθος για την διάρκεια του έτους συνεχίζονταν για 1300 χρόνια τότε θα είχαμε μια υπολογίσιμη διαφορά:

1300 χ 11 min = 14300 min που αυτό αντιστιχεί σε χρονικό διάστημα περίπου 10 ημερών ( 1 ημέρα = 24 ώρες = 1440 min).

Έτσι στις 24/9/1582, ο Πάπας Γρηγόριος XIII εξέδωσε μια παπική διαταγή βάσει της οποίας όσοι ήταν υπό την κυριαρχία της εκκλησίας θα έπρεπε να παραλέιψουν κάποιες ημερες από το ημερολόγιό τους. Η Ισπανία, μεγάλα τμήματα της Ιταλίας, οι Κάτω Χώρες, η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία και η Λιθουανία υιοθέτησαν το παπικό διάταγμα. Ακολούθησαν μετά από 50 χρόνια η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Πρωσία, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος τηςΕυρώπης χρησιμοποιούσε πλέον το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Η Βρετανία όμως σαν μια μεγάλη αυτοκρατορία με τεράστια εξουσία πάνω στον τότε κόσμο δεν ακολούθησε το Παπικό διάταγμα, αυτό είχε σαν συνέπεια στη καθημερινή ζωή να χρησιμοποιούνται δυο ημερομηνίες γεγονός που προκαλούσε σύγχυση. Τελικά το 1750 η Βρετανία αναγνωρίζοντας τις δυσλειτουργίες που δημιουργούσε η συνεχιζόμενη χρήση του Ιουλιανού ημερολογίου αποφάσισε με νόμο να ακολουθήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Η τελική προσχώρηση της Βρετανίας και των αποικιών της στο Γρηγοριανό ημερολόγιο έγινε το Σεπτέμβριο του 1752. Για να συμβαδίσει λοιπόν το ημερολόγιο της Βρετανίας με των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών έπρεπε να παραλειφθούν 11 ημέρες από τον Σεπτέμβριο (από 3η Σεπτεμβρίου έως και την 13η Σεπτεμβρίου). Και κάτι τελευταίο η Βρετανία δεν ήταν η τελευταία χώρα που ακολούθησε το Γρηγοριανό ημερολόγιο, η Ρωσία δεν είχε αλλάξει μέχρι το 1918, ενώ η Ελλάδα δεν είχε αλλάξει μέχρι το 1923. Αυτές οι χώρες αναγκάστηκαν να παραλείψουν 13 ημέρες.

Δείτε την εικόνα που ακολουθεί και αφορά το ημερολόγιο του 1923 στην Ελλάδα.

Προσέξτε πόσες μέρες έχει ο Φεβρουάριος!!!! Μόνο 15

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.