Ο «Πύργος του Ανόι» και τα μυστικά που κρύβει η λύση του


Η μαθηματική σπαζοκεφαλιά που δείχνει αν είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής

 

 Ο «Πύργος του Ανόι» είναι ένας καθαρά μαθηματικός γρίφος, που επινοήθηκε από τον Γάλλο μαθηματικό Édouard Lucas το 1883. Αποτελείται από τρεις κατακόρυφους άξονες Α, Β και Γ, και μερικούς άνισου μεγέθους δίσκους, που είναι τοποθετημένοι κατά σειρά, από το μικρότερο προς τον μεγαλύτερο, και τοποθετημένοι σε σχήμα πύργου.

Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να επανατοποθετηθούν με την ίδια σειρά, από τη θέση Α στη θέση Β ή στη θέση Γ, χρησιμοποιώντας την τρίτη θέση ως βοηθητική, και μετακινώντας κάθε φορά μόνο έναν δίσκο, αλλά με τον περιορισμό πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί ένας μεγαλύτερος δίσκος πάνω σ’ έναν μικρότερο. Το παιχνίδι που κυκλοφορεί στην αγορά έχει 7 δίσκους.

Αν ακούγεται πολύπλοκο, η λύση δίνεται στην παρακάτω εικόνα gif. Πάντως, αν βρείτε εύκολη τη λύση της σπαζοκεφαλιάς, αυτό λέει πολλά για την προσωπικότητά σας. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Psychological Studies», ερευνητές ζήτησαν από 195 συμμετέχοντες να βρουν τη λύση του γρίφου και ακολούθως να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με την προσωπικότητά τους, καθώς και στο κατά πόσο σημαντικό είναι να διασκεδάζουν στη ζωή τους.

Αυτό που συμπέραναν οι ειδικοί είναι ότι οι εξωστρεφείς είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να βρουν τις περισσότερες παραλλαγές του παζλ εντός τριών λεπτών, γεγονός που σημαίνει ότι εκείνοι που είναι ικανοί να λύνουν απλά προβλήματα, είναι καλοί και στο να ζουν τη ζωή τους στο έπακρο.