Επιστολή στον υπουργό παιδείας για την υποβάθμιση της Φυσικής στο Λύκειο


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ (ΣΥ.ΦΥ.Κ)

sfkritis@gmail.com

Προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ για τα ολοήμερα σχολεία ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας Οι συνδικαλιστές επεσήμαναν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσουν εκ νέουΥΠΟΜΝΗΜΑ

Μελετώντας το πρόγραμμα σπουδών του Νέου Λυκείου, καθώς και των διαφόρων τμημάτων των ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας σε δύο βασικά σημεία:

1) Με το προτεινόμενο νέο σύστημα επιτρέπεται η εισαγωγή σε σχολές Πληροφορικής, της Ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής, χωρίς τη διδασκαλία Φυσικής! Αυτό θεωρείται απαράδεκτο παιδαγωγικά, μιας και η φυσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των προγραμμάτων σπουδών των τμημάτων αυτών. Επίσης για την ίδια Ομάδα σπουδών δεν δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους σε Α.Ε.Ι που αντιστοιχούσαν μέχρι τώρα στο 2ο Επιστημονικό πεδίο (Τεχνολογικές και Θετικές σπουδές). Με συνέπεια οι μαθητές να εγκλωβίζονται σε περιορισμένο αριθμό τμημάτων.

2) Θεωρούμε πως οι μαθητές της ομάδας Προσανατολισμού Οικονομίας-Πληροφορικής που καλούνται να εξεταστούν πανελλαδικά στα μαθήματα ΑΕΠΠ και ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ (μαθήματα απαραίτητα κατά την άποψή μας για κάθε τμήμα πληροφορικής ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) έχουν το υπόβαθρο να διεκδικήσουν μία θέση στις σχολές θετικών επιστημών (μέχρι τώρα 2ο πεδίο). Πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία αυτή, επιλέγοντας ως τέταρτο μάθημα τη Φυσική Γ΄ Λυκείου Προσανατολισμού.

Χαρακτηριστικό της υποβάθμισης του μαθήματος, είναι η κατάργηση της Φυσικής Γενικής Παιδείας στη Γ΄ Λυκείου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να αποφοιτούν από το Λύκειο χωρίς να έχουν γνώσεις Σύγχρονης Φυσικής.

Η διδασκαλία του μαθήματος της Φυσικής, ως βασικό μάθημα στο Νέο Λύκειο, είναι απαραίτητη γιατί αποτελεί θεμελιώδη λίθο όλων των Θετικών Επιστημών.

Το Υπουργείο οφείλει να επανεξετάσει άμεσα όλα τα παραπάνω, προχωρώντας σε ουσιαστικό διάλογο με όλες τις επιστημονικές ενώσεις.

Από την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή