Η μέγιστη ταχύτητα του ήχου


Προεπιλεγμένη εικόνα New ScientistH μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αποκτήσει ο ήχος είναι περίπου 36,1 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο δηλ. 129.960 km/h ή αλλιώτικα περίπου 8.000 μικρότερη από την ταχύτητα διάδοσης του φωτός στο κενό. Αυτό μπορεί να συμβεί στο μεταλλικό υδρογόνο. Η ταχύτητα αυτή είναι περίπου δυο φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου στο διαμάντι.

Αξίζει να θυμόμαστε ότι η ταχύτητα του ήχου είναι πιο μικρή στα αέρια, μεγαλύτερη στα υγρά και ακόμα μεγαλύτερη στα στερεά. Για παράδειγμα, η ταχύτητα του ήχου στον αέρα είναι περίπου 340 m/s, στο νερό περίπου 1500 m/s και στο σίδερο πάνω από 5000 m/s. Αυτές οι διαφορές οφείλονται στον τρόπο που ένα κύμα διαταράσσει κατά την διάδοσή του τα άτομα ή τα μόρια του ελαστικού μέσου. Όσο πιο ελαστικότεροι είναι οι σύνδεσμοι μεταξύ των μορίων του μέσου τόσο μικρότερη είναι η ταχύτητα διάδοσης του ήχου. Γιαυτό στα στερεά η ταχύτητα διάδοσης είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα διάδοσης στα υγρά.

Πηγή: https://www.newscientist.com/article/2256743-physicists-have-discovered-the-ultimate-speed-limit-of-sound/

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.