Νέο είδος ρύπανσης


Οι νανοσωλήνες άνθρακα και άλλα μικροσκοπικά σωματίδια αποτελούν όλο και περισσότερο μέρος των καταναλωτικών αγαθών. Βρίσκονται επίσης και σε οργανισμούς από την χαμηλότερη έως της υψηλότερη τροφική αλυσίδα.

Η νανοτεχνολογία προωθεί μια νέα βιομηχανική επανάσταση. Η διαδικασία κατασκευής υλικών σε απίστευτα μικρή κλίμακα (μια ανθρώπινη τρίχα έχει πλάτος περίπου 80.000 νανόμετρα) έχει οδηγήσει σε εξελίξεις σε όλους τους τομείς, από τα ηλεκτρονικά και τα χρώματα έως τα καλλυντικά και τα ρούχα. Ωστόσο, το μικρό τους μέγεθος αποτελεί επίσης απειλή ως ένα νέο είδος ρύπανσης. Σύμφωνα με νέες έρευνες τα νανοϋλικά μπορούν εύκολα να καταλήξουν στο περιβάλλον, να εισέλθουν σε ζωντανούς οργανισμούς και να περάσουν από την τροφική αλυσίδα.

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, οι ερευνητές ανίχνευσαν τα νανοϋλικά (τα οποία μπορεί να κυμαίνονται σε μέγεθος από 1 έως 100 νανόμετρα) σε όλη την τροφική αλυσίδα. Ξεκινώντας με τον εντοπισμό των νανοϋλικών στα φύκια και στη συνέχεια ακολουθώντας αυτά τα υλικά καθώς μετακόμισαν στο ζωοπλαγκτόν που έτρωγε το φύκια και στη συνέχεια στα ψάρια που έτρωγαν το ζωοπλαγκτόν. Σε κάθε βήμα, τα νανοσωματίδια άλλαξαν το μέγεθος και το σχήμα και εξαπλώθηκαν σε όλο το σώμα του οργανισμού, διεισδύοντας στα κύτταρα και εισερχόμενα στα όργανα. Στα ψάρια, τα νανοσωματίδια συσσωρεύονται στον εγκέφαλο.

Ο Fazel A. Monikh, επικεφαλής συγγραφέας και ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας, δεν είναι ακριβώς σίγουρος γιατί αυτά τα νανοσωματίδια συσσωρεύονται στον εγκέφαλο των ψαριών, αλλά λέει ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική, ειδικά επειδή αυτά τα νανοϋλικά συχνά δεν αναφέρονται ως συστατικά στα προϊόντα, ή μπορεί να μην γνωρίζετε ότι υπάρχουν στο προϊόν που αγοράζετε. Και επειδή δεν υπάρχει παγκοσμίως αποδεκτός ορισμός του τι είναι νανοϋλικό, καθιστά δύσκολη την επισήμανση ή τη ρύθμιση τους………….

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

 

Πηγή: iguru.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.