Στο Facebook εφηύραν νέα μονάδα χρόνου


Flick: Το Facebook εφηύρε νέα μονάδα χρόνουΌσον αφορά στις μονάδες χρόνου, οι πιο γνωστές υποδιαιρέσεις του δευτερολέπτου, τις οποίες συναντάμε συχνά στην ορολογία της πληροφορικής και της τεχνολογίας γενικότερα, είναι το δισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου, ή nanosecond, καθώς και το χιλιοστό του δευτερολέπτου, ή millisecond. Καμμία όμως υποδιαίρεση του δευτερολέπτου δεν είχε ικανοποιητική ακρίβεια για τα στελέχη του Facebook, όσον αφορά στη δημιουργία και επεξεργασία οπτικών εφέ και για το λόγο αυτό εφηύραν τα Flicks, μία νέα μονάδα χρόνου! Όπως περιγράφεται στη σχετική σελίδα στο GitHub, ένα flick είναι “η μικρότερη μονάδα χρόνου που είναι μεγαλύτερη από ένα nanosecond” και ισούται με 1/705.600.000 δευτερόλεπτα – το nanosecond είναι 1/1.000.000.000 δευτερόλεπτα.

Οι μηχανικοί της εταιρείας προχώρησαν στον ορισμό του flick διότι τα nanoseconds δεν εξυπηρετούν στην τέλεια διαίρεση των στάνταρ frame rates που χρησιμοποιούνται στα βίντεο. Για παράδειγμα ένα καρέ σε υλικό 24fps είναι 29.400.000 flicks, ένα καρέ υλικού 30fps είναι 23.520.000 flicks και των 60fps είναι 11.760.000 flicks. Έτσι, με τη χρήση των flicks προκύπτουν “στρογγυλοί” αριθμοί, επιτρέποντας την καλύτερη διαχείριση και το συγχρονισμό των καρέ. Επίσης, τα flicks λειτουργούν στην ίδια λογική και με τα στάνταρ της βιομηχανίας ήχου, όσον αφορά στους ρυθμούς δειγματοληψίας: 8kHz, 16kHz, 22.05kHz, 24kHz, 32kHz, 44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz, 192kHz.

Στο Facebook χρησιμοποιούν τη νέα μονάδα εσωτερικά για τη δημιουργία και επεξεργασία βίντεο. Έχουν όμως διαθέσει τη δουλειά τους με τη μορφή άδειας BSD, έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος, καταρχήν εταιρείες λογισμικού επεξεργασίας βίντεο, να ενσωματώσει τη νέα μονάδα στα προγράμματά του.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.