Κόκκινη κάρτα στους υπότροπους


Με αποκλεισμό απειλούνται οι Γάλλοι «πειρατές» του ΔιαδικτύουΓαλλία: Οι χρήστες του Διαδικτύου που συνεχίζουν να κατεβάζουν πειρατική μουσική και ταινίες παρά τις προειδοποιήσεις θα μένουν χωρίς σύνδεση, προβλέπει νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε από τη γαλλική Γερουσία και προωθείται στην Εθνοσυνέλευση για την τελική έγκριση.

Παρουσιάζοντας τις ιδέες του για το νομοσχέδιο το Νοέμβριο του 2007, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί το είχε χαρακτηρίσει «αποφασιστική κίνηση για το μέλλον ενός πολιτισμένου Διαδικτύου, υπενθυμίζει το BBC. Το σχέδιο προβλέπει ότι οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) θα παρακολουθούν τα αρχεία που κατεβάζουν οι χρήστες και θα τους στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα αν το υλικό καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα. Η σύνδεση των «πειρατών» θα τερματίζεται εάν δεν συμμορφωθούν με δύο τέτοιες προειδοποιήσεις.

Το σχέδιο νόμου, που εγκρίθηκε με 297 ψήφους υπέρ έναντι μόλις 15 κατά, προβλέπει επίσης τη σύσταση νέου κυβερνητικού φορέα που θα επιβλέπει τα μέτρα κατά της πειρατείας. Ακόμα, οι εταιρείες ενθαρρύνονται να εγκαθιστούν συστήματα που εμποδίζουν την ανταλλαγή αρχείων μεταξύ των εργαζόμενων. Σύμφωνα με το BBC, η ενεργοποίηση του νόμου αναμένεται να φέρει το Παρίσι σε σύγκρουση με την ΕΕ, η οποία τον Απρίλιο είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση για πανευρωπαϊκά μέτρα κατά των «πειρατών». Οι Βρυξέλλες έκριναν τότε ότι η τακτική του αποκλεισμού έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, οι πιέσεις της δισκογραφικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας φαίνεται να έχουν αποτέλεσμα σε αρκετές χώρες, ακόμα και στη «δικτυωμένη» Σουηδία που ετοιμάζει νομοσχέδιο για την παρακολούθηση και τη δίωξη των υπότροπων πειρατών.

Associated Press

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.