Τι είναι το ηλιοστάσιο;


Το ηλιοστάσιο (που συνδυάζει τις λατινικές λέξεις sol για «Ήλιος» και sistere για «Να στέκεται ακίνητος») είναι το σημείο όπου ο Ήλιος φαίνεται να φτάνει είτε στο υψηλότερο είτε στο χαμηλότερο σημείο του στον ουρανό για το έτος. Στον πλανήτη μας, τα ηλιοστάσια συμβαίνουν δύο φορές το χρόνο που ορίζονται από την ηλιακή απόκλιση.

Κατά το ηλιοστάσιο του Ιουνίου (που σημειώνεται μεταξύ 20-22 Ιουνίου), η ηλιακή απόκλιση είναι περίπου 23,5° Β (ο Τροπικός του Καρκίνου). Είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου με τη μέγιστη ένταση των ακτίνων του ήλιου και τις περισσότερες ώρες ηλιακού φωτός. Κατά τη διάρκεια του ηλιοστασίου του Δεκεμβρίου (σημειώνεται μεταξύ 20 και 23 Δεκεμβρίου), η ηλιακή απόκλιση είναι περίπου 23,5°S (ο Τροπικός του Αιγόκερω). Είναι η συντομότερη μέρα του χρόνου και έχει τις λιγότερες ώρες φωτός.

Τα ηλιοστάσια χαρακτηρίζονται από διάφορους εορτασμούς που πηγαίνουν γενιές πίσω, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η γιορτή των Χριστουγέννων που γιορτάζεται λίγες μέρες μετά το Ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου, η οποία δανείζεται πολλές από τις παραδόσεις της από προηγούμενες παγανιστικές παραδόσεις.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.