Τι είναι ένας αντιστάτης – τα κύρια χαρακτηριστικά


Πολλοί άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που απέχουν πολύ από τα ζητήματα της φυσικής και της ηλεκτρονικής έχουν ακούσει τον όρο “αντίσταση”. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι και τι χρησιμοποιείται. Τι είναι λοιπόν ένας αντιστάτης;

Αντίσταση – ένα από τα πιο κοινά ηλεκτρικά στοιχεία στον εξοπλισμό ραδιοεξοπλισμού, τηλε-βίντεο και ήχου. Το κύριο χαρακτηριστικό των αντιστάσεων είναι η αντίσταση, η οποία μετριέται σε μονάδες Ohms.

 

τι είναι μια αντίσταση
 

Οι τιμές των αντιστάσεων μπορεί να αποκλίνουν από την αναγραφόμενη τιμή τους περίπου κατά +/- 10%.

Η αντίσταση εξαρτάται από τον αποκαλούμενο συντελεστή θερμοκρασίας αντίστασης. Για τους περισσότερους τυπικούς αντιστάτες, ο παράγοντας αυτός είναι θετικός. Αυτό σημαίνει ότι καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται, η αντίσταση αυξάνεται.

 

αντίσταση για LED
 

Τι είναι ένας αντιστάτης και ποια είναι τα χαρακτηριστικά του;
Είναι το κύριο δομικό στοιχείο οποιουδήποτε ηλεκτρικού κυκλώματος. Η κύρια λειτουργία είναι να παράσχει μια ονομαστική (γνωστή) αντίσταση στη ροή ηλεκτρικού ρεύματος διαμέσου αυτού του κυκλώματος για τη ρύθμιση της τάσης και του ρεύματος.

Για τον σκοπό της ρύθμισης της τάσης στο κύκλωμα, συχνά χρησιμοποιείται μια αποκαλούμενη αντίσταση έρματος.

 

Τι είναι αντίσταση έρματος;

Αυτή η συσκευή είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο και απορροφά κάποια ποσότητα υπερβολικής τάσης, εξισώνοντας έτσι τα μεμονωμένα ρεύματα στους κλάδους του ηλεκτρικού κυκλώματος και διατηρώντας τη σταθερότητα τάσης. Με παρόμοιες αρχές, διατίθεται ένας αντιστάτης για το LED. Προκειμένου η LED να μην καεί απευθείας από τα ρεύματα που περνούν μέσα από αυτήν, μια αντίσταση μεταφοράς ρεύματος συνδέεται σε σειρά.

 

αντίστασης έρματος
 

Η τιμή της αντίσταση εξαρτάται από το υλικό από το οποίο αποτελείται. Επίσης, εξαρτάται από το εμβαδόν της τομής (S) και το μήκος της αντίστασης. Οι αντιστάσεις είναι κατάλληλα επισημασμένες με χρώματα. Με τη βοήθεια αυτής της σήμανσης, μπορείτε να μάθετε τη τιμή της αντίστασής.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.