Πείραμα αποκαλύπτει πώς η χλωρίνη σκοτώνει τα μικρόβια


imageΣικάγο: Χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό εδώ και 200 χρόνια, μέχρι σήμερα όμως πολλά παρέμεναν άγνωστα για το πώς η χλωρίνη εξολοθρεύει τα μικρόβια. Το δραστικό συστατικό της επιτίθεται στις πρωτεΐνες τους και τις κάνει να «πήζουν» σαν αβγό που βράζει. Η χλωρίνη είναι υδατικό διάλυμα υποχλωριώδους νάτριου, ενός άλατος που διίσταται (διασπάται) στο νερό και δίνει το ισχυρό υποχλωριώδες οξύ. Οι επιστήμονες γνώριζαν πώς η χλωρίνη επηρεάζει πρωτεΐνες και κυτταρικές μεμβράνες στο δοκιμαστικό σωλήνα, όμως η χημική αυτή διαδικασία δεν είχε εξεταστεί σε ζωντανούς οργανισμούς.

Στην τελευταία μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν σχεδόν τυχαία το μηχανισμό δράσης της χλωρίνης στο βακτήριο Escherichia coli. Τα πειράματα είχαν σχεδιαστεί για την εξέταση μιας βακτηριακής πρωτεΐνες του θερμικού σοκ, η οποία ενεργοποείται για την προστασία του βακτηρίου όταν αυτό εκτίθεται σε ακραίες θερμοκρασίες ή σε χημικό στρες. Σε αυτή την περίπτωση, αναφέρει το Reuter, το χημικό στρες προερχόταν από υποχλωριώδες οξύ. Το πανίσχυρο χημικό διαπιστώθηκε ότι κροκιδώνει τις πρωτεΐνες, δηλαδή αλλάζει απότομα την τρισδιάστατη δομή τους και τις αναγκάζει να συσσωματώνονται, όπως συμβαίνει και στις κροκιδωμένες πρωτεΐνες ενός βρασμένου αβγού.

Η χλωρίνη είναι τόσο αποτελεσματική στο να ξεπερνά την άμυνα των μικροβίων ώστε χρησιμοποιείται για αυτό το σκοπό και από τον ανθρώπινο οργανισμό:

Οι ερευνητές δήλωσαν στo Reuters ότι στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχουν κύτταρα που παράγουν υποχλωριώδες οξύ για να σκοτώσουν εισερχόμενα βακτήρια. «Το υποχλωριώδες οξύ είναι σημαντικό μέρος της άμυνας του οργανισμού. Δεν είναι κάτι που χρησιμοποιείται μόνο στις επιφάνειες των πάγκων» σχολίασε η Ούρσουλα Γιάκομπ, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cell.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.