Μειώνεται το κόστος της περιαγωγής


Μειώνονται από σήμερα τα τέλη για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, τις κλήσεις και την πλοήγηση στο διαδίκτυο από τα κινητά τηλέφωνα, κατά την παραμονή μας, σε άλλη χώρα της ΕΕ, σύμφωνα με τους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες για την περιαγωγή, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, η αποστολή γραπτού μηνύματος από το εξωτερικό εντός της ΕΕ, από σήμερα κοστίζει 0,11 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) κατ’ ανώτατο όριο, έναντι 0,28 ευρώ, που ήταν η μέση τιμή ως σήμερα.

Επιπλέον, η χρέωση για εξερχόμενη κλήση από το εξωτερικό (εντός της ΕΕ) δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 0,43 ευρώ ανά λεπτό, ενώ η χρέωση για εισερχόμενη κλήση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 0,19 ευρώ. Θα μειωθούν δε, αντίστοιχα, σε 0,39 και 0,15 ευρώ την 1η Ιουλίου 2010 και σε 0,35 και 0,11 ευρώ την 1η Ιουλίου 2011 (τιμές ανά λεπτό, χωρίς ΦΠΑ). Ως χθες, η ελάχιστη τιμή ήταν 0,46 ευρώ για εξερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό και 0,22 ευρώ για εισερχόμενες κλήσεις στο εξωτερικό.

Το καλοκαίρι του 2005, προτού δηλαδή αναλάβει δράση η ΕΕ, ήταν δυνατόν η εξερχόμενη κλήση σε περιαγωγή εντός της ΕΕ να κοστίζει περίπου 2,02 ευρώ ανά λεπτό σε Έλληνα, που καλούσε από την Εσθονία, 3 ευρώ σε Κύπριο, που βρισκόταν στο Βέλγιο και 2 ευρώ σε Ιταλό, που καλούσε από την Τσεχία. Ακόμη, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εξερχόμενες κλήσεις περιαγωγής θα χρεώνονται μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, ανά δευτερόλεπτο, οι δε εισερχόμενες κλήσεις θα χρεώνονται, από το πρώτο δευτερόλεπτο, ανά δευτερόλεπτο.

Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο, μέσω κινητού τηλεφώνου, στο εξωτερικό (εντός της ΕΕ), το ανώτατο όριο χονδρικής τιμής ανά megabyte (MB), που μεταφορτώνεται, μειώνεται στο 1 ευρώ, έναντι 1,68 ευρώ ανά ΜΒ, που ίσχυε έως χθες. Το ανώτατο τέλος χονδρικής για τη μεταφόρτωση θα μειωθεί στα 0,80 ευρώ το 2010 και στα 0,50 ευρώ το 2011. Οι υψηλότερες τιμές πλοήγησης στο διαδίκτυο, που ίσχυαν ως χθες σημειώνονταν στην Ιρλανδία (6,82 ευρώ), στην Ελλάδα (5,30 ευρώ) και στην Εσθονία (5,10 ευρώ). Επιπλέον, οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες υποχρεώνουν τους φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών να ενημερώνουν δωρεάν τους πελάτες τους, μέσω γραπτού μηνύματος SMS, σχετικά με τις τιμές που πρέπει να πληρώνουν για υπηρεσίες δεδομένων και με τα τέλη περιαγωγής, που ισχύουν στη χώρα, όπου εισέρχονται.

Ακόμη, οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες, στοχεύοντας στην προστασία των καταναλωτών από «φουσκωμένους» λογαριασμούς, καθιερώνουν μηχανισμό διακοπής της παρεχόμενης υπηρεσίας, όταν ο λογαριασμός φθάσει τα 50 ευρώ, εκτός εάν ο καταναλωτής επιλέξει διαφορετικό ανώτατο όριο. Οι φορείς εκμετάλλευσης οφείλουν να θέσουν σε εφαρμογή το όριο διακοπής ως το Μάρτιο του 2010.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, όλα αυτά τα μέτρα αναμένεται να περικόψουν τα τέλη της περιαγωγής για τους καταναλωτές της ΕΕ, κατά περαιτέρω 60% και να αυξήσουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

«Επί του παρόντος, οι κανόνες της ΕΕ περιορίζονται στο θέμα της μείωσης των τελών μεταξύ φορέων εκμετάλλευσης. Καλώ τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών να μετακυλήσει γρήγορα αυτές τις εξοικονομήσεις στους πελάτες περιαγωγής δεδομένων. Η Επιτροπή και οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές θα παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα σχετικά με τα τέλη περιαγωγής και του χρόνου θα αξιολογήσουν κατά πόσον η αγορά περιαγωγής θα έχει επιτέλους καταστεί ανταγωνιστική», δήλωσε η αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες Επίτροπος της ΕΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ.

 

ΑΝΤ1

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.