25% πιο αργό απ’ ό,τι διαφημίζεται το Ιντερνέτ στην Ευρώπη


Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές σερφάρουν στο διαδίκτυο με ευρυζωνικές ταχύτητες κατά 25% πιο αργές από αυτές που διαφημίζουν οι πάροχοι, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως προκύπτει από την έκθεση, η μέση ταχύτητα στην Ευρώπη φτάνει τα 19.7Mbps, ενώ στόχος της Ε.Ε. είναι μέχρι το τέλος του 2013 οι ταχύτητες σε όλα τα νοικοκυριά να φτάσουν το λιγότερο τα 30Mbps και μέχρι το 2020 τα 100Mbps. Οι περισσότεροι πάροχοι διαφημίζουν συνήθως ταχύτητες «έως» μία ορισμένη ταχύτητα, την οποία η περισσότεροι καταναλωτές δεν πιάνουν ποτέ.

Η μελέτη ανέλυσε ευρυζωνικές ταχύτητες σε δείγμα 10.000 νοικοκυριών σε όλη την Ευρώπη, διεξήγαγε 75 εκατ. δοκιμές και συγκέντρωσε τρία δισεκατομμύρια δεδομένα. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι καλωδιακές ευρυζωνικές υπηρεσίες πλησιάζουν περισσότερο στις ταχύτητες που διαφημίζουν, με ποσοστό 91,4%, ενώ οι ταχύτητες των δικτύων οπτικών ινών φτάνουν στο 84,4% των διαφημιζόμενων ταχυτήτων.

Τα χειρότερα ποσοστά σημείωσαν οι υπηρεσίες ADSL, που έφτασαν μόλις το 63,3% των διαφημιζόμενων ταχυτήτων. Ο λόγος οφείλεται στο ότι λειτουργούν με τηλεφωνικές γραμμές χαλκού, και όσο πιο μακριά μένει ο συνδρομητής από τον κόμβο, τόσο χαμηλότερες ταχύτητες έχει.

Πηγή: BBC Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net