Ξεκίνησε και πάλι ο LHC


Οι επιστήμονες του μεγαλύτερου επιταχυντή του κόσμου, στο CERN(Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας), στα γαλλο-ελβετικά σύνορα, έθεσαν ξανά σε λειτουργία μέσα στην Κυριακή το πανίσχυρο μηχάνημα που φιλοδοξεί να ανακαλύψει τα μυστικά του σύμπαντος. «Ο επιταχυντής ξεκίνησε και πάλι. Η πρώτη ακτίνα (πρωτονίων) για το 2010 κυκλοφόρησε και προς τις δύο κατευθύνσεις», δήλωσε το CERN σε ένα σύντομο μήνυμα (tweet) που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων, κόστους 3,9 δισ. ευρώ, που βρίσκεται σε ένα υπόγειο τούνελ 27 χιλιομέτρων, κοντά στη Γενεύη, είχε διακόψει ξανά τη λειτουργία του το Δεκέμβριο και επί περίπου δυόμισι μήνες. Προηγουμένως είχε δοκιμαστικά λειτουργήσει για λίγες εβδομάδες, ώστε να βεβαιωθούν οι τεχνικοί ότι είχε οριστικά ξεπεραστεί το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που είχε οδηγήσει στην αναγκαστική και μακρόχρονη διακοπή λειτουργίας του το Σεπτέμβριο του 2008, δέκα μόνο μέρες μετά την πανηγυρική εγκαινίασή του.

Στο διάστημα της σύντομης επαναλειτουργίας του, στη διάρκεια του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, ο επιταχυντής είχε πραγματοποιήσει πάνω από ένα εκατομμύριο συγκρούσεις σωματιδίων και είχε προλάβει να επιταχύνει τις ακτίνες πρωτονίων σε ενεργειακό επίπεδο που ποτέ πριν δεν είχε επιτευχθεί στον κόσμο. Οι συγκρούσεις έφτασαν το παγκόσμιο ρεκόρ ενεργειακού επιπέδου των 2,33 TeV (τεραηλεκτρονιοβόλτ) και προς τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις, κάτι που επέτρεψε στους φυσικούς να αποκτήσουν τα πρώτα στοιχεία τους. Μέχρι τότε, κανείς επιταχυντής στη Γη δεν είχε ξεπεράσει τα 0,98 Tev, κάτι που είχε πετύχει ο «ανταγωνιστικός» αμερικανικός επιταχυντής Tevatron του εργαστηρίου Fermilab, έξω από το Σικάγο.

Το CERN τώρα θέλει να φτάσει τα 7 TeV (δηλαδή 3,5 TeV προς κάθε μια από τις δύο αντίθετες κατευθύνσεις), πιθανώς μέχρι το τέλος Μαρτίου, και να παραμείνει σε αυτό το επίπεδο ενέργειας για 18 – 24 μήνες, ώστε να επιχειρήσει έτσι να αναδημιουργήσει τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγο μετά το αρχικό «Μπιγκ Μπανγκ» της δημιουργίας. Σε επόμενο στάδιο, οι επιστήμονες του CERN φιλοδοξούν να πετύχουν συγκρούσεις στα 14 TeV (7 TeV προς κάθε κατεύθυνση), αφού όμως προηγουμένως, στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, κλείσουν και πάλι τον επιταχυντή για τεχνικούς λόγους, ώστε να τον προετοιμάσουν κατάλληλα, στο πλαίσιο της νέας επιφυλακτικής «βήμα-βήμα» πολιτικής που εφαρμόζουν οι φυσικοί.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.