Μίνι big bang στο CERN


Ένα μίνι big bang ετοιμάζονται να δημιουργήσουν οι ερευνητές του μεγάλου επιταχυντή Αδρονίων στο CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα.

Από το 2009 ο LΗC, που αποτελεί τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων προκαλεί συγκρούσεις πρωτονίων σε μια προσπάθεια των επιστημόνων να ρίξουν φως στη φύση της ύλης. Για πρώτη φορά τώρα ο επιταχυντής θα προκαλέσει συγκρούσεις ιόντων μόλυβδου. Ο στόχος του πειράματος είναι να διερευνηθεί το πώς έμοιαζε το σύμπαν λίγες στιγμές μετά τη δημιουργία του. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μέσα από το πείραμα θα πάρουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στο σύμπαν, 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Το συγκεκριμένο πείραμα που ονομάζεται ΑLΙCΕ θα λάβει χώρα στο τούνελ των 27 χιλιομέτρων όπου βρίσκεται ο μεγάλος επιταχυντής αδρονίων και θα διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες. Πάντως, τα πειράματα που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες θα είναι κυριολεκτικώς «καυτά», αφού θα παραχθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα κατά τη διάρκεια πειράματος. Τα πειράματα που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και τα οποία αφορούσαν συγκρούσεις πρωτονίων είχαν στόχο να φωτίσουν άλλες πτυχές της Φυσικής, όπως εκείνη που αφορά την εύρεση του μποζονίου Χιγκς, το αποκαλούμενο σωματίδιο του Θεού ή τον νόμο της υπερσυμμετρίας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.