Εκτός πρίζας για δύο χρόνια ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων


Εκτός πρίζας για δύο χρόνια ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων - Φωτογραφία 1

O LHC βρίσκεται εγκατεστημένος σε μια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων

Οι δέσμες πρωτονίων έσβησαν την Πέμπτη στη σήραγγα του LHC, καθώς οι μηχανικοί του CERN ετοιμάζονται να ξεκινήσουν την Κυριακή ένα πρόγραμμα αναβάθμισης στο μεγαλύτερο μηχάνημα του κόσμου. Το 2015, ο επιταχυντής θα λειτουργήσει στη μέγιστη ονομαστική του ισχύ, την οποία δεν είχε καταφέρει να φτάσει μέχρι τώρα.

Το πρόβλημα και η λύση

Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων πάσχει από ένα ελάττωμα στις συνδέσεις των υπεραγώγιμων μαγνητών που κατευθύνουν τα πρωτόνια στην κυκλική τροχιά του. Το πρόβλημα εμφανίστηκε αμέσως μετά την ενεργοποίηση του LHC το 2009 και περιόρισε τη λειτουργία του στην ισχύ των 8 τεραηλεκτρονιοβόλτ (TeV, μονάδα μέτρησης της ενέργειας).

Μετά τις διετείς εργασίες αναβάθμισης, ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου θα φτάσει τη μέγιστη ισχύ των 14 ΤeV και θα πλησιάσει περισσότερο τις συνθήκες που επικρατούσαν μια στιγμή μετά τη μεγάλη έκρηξη.

Την Πέμπτη οι δέσμες πρωτονίων έσβησαν, οι μηχανικοί όμως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την Κυριακή προκειμένου να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου οι1.734 γιγάντιοι μαγνήτες. Θα μπορέσουν τότε να επιθεωρήσουν το εσωτερικό των γιγάντιων ανιχνευτών του LHC (ATLAS, CMS, LHCb) έπειτα από τρία χρόνια λειτουργίας σε συνθήκες ακατάλληλες για ανθρώπους.

Αναβάθμιση χρειάζονται επίσης τα υπολογιστικά συστήματα του CERN προκειμένου να ανταποκριθούν στο φόρτο ενός ωκεανού δεδομένων. Στο μεταξύ, πάντως, οι επιστήμονες δεν θα έχουν χρόνο για διακοπές. Έχουν ακόμα πολύ δουλειά να κάνουν στην ανάλυση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί στα προηγούμενα πειράματα, και ίσως περιέχουν περισσότερες ενδείξεις για το σωματίδιο που φαίνεται ότι είναι τομποζόνιο του Χιγκς.

ΠΗΓΗ
aneksigita-fainomena

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.