Το μεγαλύτερο ηλιακό αγρόκτημα στον κόσμο


κύρια εικόνα του άρθρουΈνα μεγάλο έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αυστραλία τιμολογήθηκε ως το μεγαλύτερο ηλιακό αγρόκτημα στον κόσμο στην ανάπτυξη που είχε αποκαλύψει την προτεινόμενη τοποθεσία του.

Η εγκατάσταση ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων – η καρδιά ενός φιλόδοξου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας που ονομάζεται Australia – ASEAN Power Link – θα κατασκευαστεί σε έναν απομακρυσμένο σταθμό βοοειδών στη Βόρεια Επικράτεια, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ του Ντάργουιν και της Άλις Σπρινγκς.

Η γιγαντιαία σειρά 10-gigawatt – απλωμένη σε φωτοβολταϊκά πάνελ αξίας περίπου 20.000 γηπέδων ποδοσφαίρου – μπορεί να βρίσκεται κοντά στην καρδιά του εσωτερικού της Αυστραλίας, αλλά η ενέργεια που συγκεντρώνεται από το εργοστάσιο θα μεταφερθεί τελικά πολύ μακριά από το ηλιακό έγκαυμα Χώρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή το Power Link δεν περιλαμβάνει μόνο την κατασκευή του μεγαλύτερου ηλιακού αγροκτήματος στον κόσμο, το οποίο θα είναι εύκολα  ορατό από το διάστημα. Το έργο προβλέπει επίσης την κατασκευή του ποιο θα είναι το μακρύτερο υποβρύχιο καλώδιο τροφοδοσίας στον κόσμο, το οποίο θα εξάγει ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την έκταση από το εσωτερικό της Αυστραλίας στη Σιγκαπούρη μέσω δικτύου συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (2.800 μίλια) (HVDC) 4.500 χιλιομέτρων.

010 ηλιακό αγρόκτημα 2

Για να λειτουργήσει αυτό το σύστημα μετάδοσης, το PowerLink, το οποίο αναπτύχθηκε από την εταιρεία Sun Cable της Σιγκαπούρης, θα χρειαστεί επίσης να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο, η οποία θα τοποθετηθεί κοντά στο Darwin στη βόρεια ακτή της Αυστραλίας.

Η ιδέα είναι ότι το δίκτυο θα μεταφέρει ρεύμα από τη συστοιχία στο Newcastle Waters περίπου 750 χιλιόμετρα βόρεια, όπου θα αποθηκευτεί στη μπαταρία του Darwin.

Μερικά από τα ρεύματα θα εισέλθουν στο τοπικό δίκτυο του Δαρβίνου, αλλά η πλειοψηφία τους θα εξαχθεί διεθνώς μέσω πάνω από 3.700 χιλιομέτρων υποθαλάσσιων καλωδίων τοποθετημένων κατά μήκος του πυθμένα του ωκεανού, πρώτα μέσω των ινδονησιακών υδάτων, προτού τελικά φτάσει μέχρι τη Σιγκαπούρη.

Μόλις ο ηλεκτρισμός φτάσει στον τελικό του προορισμό, αναμένεται να παρέχει ισχύ για πάνω από 1 εκατομμύριο Σιγκαπούρους – περίπου το 20 τοις εκατό του πληθυσμού του κυρίαρχου νησιού – και τελικά υπάρχουν σχέδια για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους Ινδονητές.

Φυσικά, για αυτό το εξαιρετικά φιλόδοξο πολυετές πρόγραμμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πολλά πράγματα πρέπει να πάνε σωστά.

Μόλις εξασφαλιστούν όλες οι εγκρίσεις – συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών εκτιμήσεων για ένα έργο που αναμένεται να καταλάβει περίπου 120 τετραγωνικά χιλιόμετρα (σχεδόν 50 τετραγωνικά μίλια) γης – η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2023, με την παραγωγή ενέργειας να αρχίζει το 2026 και την πρώτη εξαγόμενη ηλεκτρική θα μπορούσε να ρέει το 2027.

Αν όλα πάνε όπως είχε προγραμματιστεί, το Power Link θα μπορούσε να είναι μια στιγμή που δεν είναι μόνο για την ηλιακή ενέργεια αλλά και για τη βιομηχανία καθαρής ενέργειας στο σύνολό της, δείχνοντας πώς η ανανεώσιμη ενέργεια μπορεί να μοιραστεί και να μεταδοθεί σε διεθνή δίκτυα, σε μεγάλες αποστάσεις και ακόμη και ωκεανούς.

“Είναι εξαιρετική τεχνολογία που θα αλλάξει τη ροή ενέργειας μεταξύ των χωρών. Θα έχει βαθιές επιπτώσεις και η έκταση αυτών των επιπτώσεων δεν έχει αναγνωριστεί ευρέως”, δήλωσε ο CEO της Sun Cable David Griffin στο The Guardian το 2019.

“Εάν έχετε τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις μεταξύ χωρών, τότε η ροή ενέργειας αλλάζει από υγρά καύσιμα – πετρέλαιο και ΥΦΑ – σε ηλεκτρόνια. Τελικά, αυτός είναι ένας πολύ πιο αποτελεσματικός τρόπος μεταφοράς ενέργειας. Οι κατεστημένοι δεν θα να είστε σε θέση να ανταγωνιστείτε. ”

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.