Σουηδία ξεκινά την μετάβαση στο κρυπτονόμισμα e-Krona


e krona - Η Σουηδία λέει όχι στα μετρητά και δοκιμάζει το δικό της κρυπτονόμισμα

Η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας δοκιμάζει το πρώτο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας στον κόσμο. Το κρυπτονόμισμα e-krona θα είναι απλό και φιλικό προς το χρήστη και θα δοκιμαστεί σε ένα απομονωμένο περιβάλλον. Έτσι, το e-Krona αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της χώρας σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, από τις 24 Μαρτίου 2023, τα μετρητά δεν θα είναι αποδεκτά ως μέσο πληρωμής στη Σουηδία. Φυσικά τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα δεν θα εξαφανιστούν, αλλά κανείς δεν θα μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και θα καταλήξουν ως συλλεκτικά κομμάτια σε συλλογές μουσείων. Στη Σουηδία η πληρωμή μέσω καρτών κατέχει το 58% των συναλλαγών, και μόνο το 6% πραγματοποιούνται με μετρητά. Το 80% των Σουηδών έχουν μία κάρτα στην κατοχή τους, αφού οι τράπεζες εκδίδουν χρεωστικές σε πολίτες άνω των επτά ετών, φυσικά με γονική συναίνεση.

Η Σουηδία χρησιμοποιεί σαν φυσικό νόμισμα την κορόνα και όχι το ευρώ. Η διαχείριση μετρητών είναι εξαιρετικά δαπανηρή για την χώρα, λόγω των συστημάτων υψηλής ασφάλειας. Ταυτόχρονα το σύνολο του πληθυσμού της Σουηδίας έχει κινητή κάλυψη και τα τελευταία χρόνια, σχεδόν όλες οι αγορές γίνονται ηλεκτρονικά: μέσω χρεωστικής / πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας chip και Pin και μέσω της τεχνολογίας ανέπαφων συναλλαγών. Η στόχευση προς τις κάρτες, ως το αποκλειστικό μέσο συναλλαγών παρατηρείται και σε άλλες σκανδιναβικές χώρες, όπως την Φινλανδία, την Νορβηγία, την Δανία και την Ισλανδία. Τόσο οι τράπεζες όσο και οι κυβερνήσεις ενθαρρύνουν τους πολίτες να υιοθετήσουν την οικονομία χωρίς μετρητά. Ένας ακόμη λόγος που η Σουηδία προχωρά στην κατάργηση των μετρητών είναι η διαπίστωση ότι μειώνονται σημαντικά οι τραπεζικές ληστείες, η αγοραπωλησία ναρκωτικών ουσιών και όπλων καθώς και άλλες παράνομες συναλλαγές.

 

Πηγή: iguru.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.