Η δικαίωση του Αλβέρτου Αϊνστάιν


imageΓερμανοί, γάλλοι και ούγγροι φυσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και χρησιμοποιώντας πανίσχυρους υπολογιστές επιβεβαίωσαν την ακρίβεια της περίφημης εξίσωσης του Αϊνστάιν η οποία συσχετίζει την ενέργεια με τη μάζα και την ταχύτητα του φωτός (e=mc 2 ) και ως σήμερα ήταν ουσιαστικά μια υπόθεση.

Ετσι ο κορυφαίος επιστήμονας δικαιώνεται, έστω και ένα αιώνα μετά τη διατύπωση της εξίσωσης που δείχνει ότι η ενέργεια ισοδυναμεί με τη μάζα και ότι η μία μπορεί να μετατραπεί στην άλλη, όπως πρότεινε το 1905 στο πλαίσιο της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας. Η ομάδα των φυσικών έκανε μια σειρά πολύπλοκων υπολογισμών για να εκτιμήσει τη μάζα των πρωτονίων και των νετρονίων, των σωματιδίων στους πυρήνες των ατόμων.

Σύμφωνα με το καθιερωμένο μοντέλο της Σωματιδιακής Φυσικής, τα πρωτόνια και τα νετρόνια αποτελούνται από μικρότερα σωματίδια, γνωστά ως κουάρκ, και αυτά από τα γλουόνια. Το πρόβλημα είναι ότι η μάζα των γλουονίων είναι μηδενική και των κουάρκ μόνο 5%, άρα προκύπτει το ερώτημα πού είναι το υπόλοιπο 95% της μάζας. Η απάντηση των επιστημόνων είναι ότι το υπόλοιπο 95% προέρχεται από την ενέργεια των κινήσεων και των αλληλεπιδράσεων των κουάρκ και των γλουονίων, επιβεβαιώνοντας έτσι οριστικά ότι μάζα και ενέργεια ισοδυναμούν, όπως αναφέρει η θεωρία που διατύπωσε ο Αϊνστάιν.

Πηγή: ΒΗΜΑ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.