Πανελλαδικές 2017


Πανελλαδικές: Πώς διαμορφώνεται φέτος το τοπίο για τους υποψήφιους

Με ιδιαιτερότητες θα διεξαχθούν φέτος οι Πανελλαδικές εξετάσεις, εξαιτίας μιας σειράς αλλαγών που θα ισχύσουν για τους μαθητές της Γ τάξης των Γενικών Λυκείων, ενώ σύντομα πρόκειται να γίνουν γνωστές και ανάλογες αλλαγές για τους μαθητές και των Επαγγελματικών Λυκείων.

Οι αλλαγές αφορούν τόσο τις σχολές που προστίθενται και αφαιρούνται στο μηχανογραφικό δελτίο και στις ημερομηνίες των ενδοσχολικών και πανελλαδικών εξετάσεων, όσο και στις επαναληπτικές εξετάσεις και στις συνέπειες που θα έχουν όσοι δεν πάρουν το απολυτήριό τους.

Οι συγκεκριμένες αλλαγές ήταν απαραίτητες όπως εξηγούν με δηλώσεις τους στην εφημερίδα Έθνος υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, καθώς το σύστημα είναι νέο και ήθελε βελτιώσεις, προσθέτοντας ότι οι μαθητές πρέπει να πάνε ήρεμοι στις εξετάσεις, καθώς καμία από τις αλλαγές δεν έχει επί της ουσίας αρνητικές επιπτώσεις.

 

Συνοπτικά οι αλλαγές

• Στο μηχανογραφικό δελτίο προστίθενται φέτος σχολές σε όλα τα επιστημονικά πεδία και επίσης αφαιρούνται λίγες από τρία πεδία καθώς πολλά τμήματα είχαν ζητήσει από πέρυσι να ενταχθούν σε περισσότερα από ένα επιστημονικά πεδία.

• Οι πανελλαδικές εξετάσεις φέτος θα γίνουν μετά τις ενδοσχολικές και πιθανότατα θα μετατεθούν χρονικά από τον Μάιο στις αρχές Ιουνίου, με πιθανότερη ημερομηνία την 6η Ιουνίου. Η αλλαγή αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως σε μαθητές, τις οποίες το υπουργείο Παιδείας μελετά και εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών. Ωστόσο πολλοί μαθητές ζητούν από το υπουργείο Παιδείας να εξετάσει καλύτερα το θέμα της διεξαγωγής των Πανελλαδικών στις 6 Ιουνίου διότι, όπως επισημαίνουν, αυτό θα αυξήσει το άγχος τους και θα έχουν κουραστεί από τις ενδοσχολικές εξετάσεις.

 • Φέτος κατά πάσα πιθανότητα δεν θα γίνουν επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για όσους δεν μπορέσουν για λόγους υγείας ή άλλες σοβαρές αιτίες να προσέλθουν στους διαγωνισμούς. Και γι’ αυτό το θέμα δεν έχει παρθεί η οριστική απόφαση αλλά τα παιδιά θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εφόσον ισχύσει δεν θα έχουν φέτος δεύτερη ευκαιρία να δώσουν εξετάσεις εάν έχουν την ατυχία να αρρωστήσουν ή να τους συμβεί κάτι σοβαρό.

• Όσοι μαθητές δεν καταφέρουν να πάρουν το απολυτήριο «αυτόματα» αποκλείονται από τις Πανελλαδικές.

Οι υποψήφιοι με το 10% (χωρίς εξετάσεις) δεν θα κάνουν καμία δήλωση και θα καταθέσουν μόνο μηχανογραφικό δελτίο.

• Οι απόφοιτοι παλιότερων ετών που θα θελήσουν να ξαναδώσουν εξετάσεις θα το δηλώσουν μέσα στον Φεβρουάριο σε ημερομηνίες που σύντομα θα ανακοινωθούν.

Δήλωση προτίμησης

Οι φετινοί υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν ότι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απόλυσης από το Γενικό Λύκειο και των αποτελεσμάτων των εξετάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ θα καταθέσουν δήλωση προτίμησης (μηχανογραφικό δελτίο) για δύο κατ’ ανώτατο όριο Επιστημονικά Πεδία.

Οι μαθητές της Γ τάξης Γενικού Λυκείου σχολικού έτους 2016-17 και οι απόφοιτοι-υποψήφιοι οι οποίοι θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2017, που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε ένα μόνο Επιστημονικό Πεδίο, εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα, ενώ όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι σε δύο Επιστημονικά Πεδία εξετάζονται και σε ένα πέμπτο (5ο) μάθημα, το οποίο μπορεί να είναι Γενικής Παιδείας ή Ομάδας Προσανατολισμού.

Όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν έναν ή δύο εναλλακτικούς συνδυασμούς μαθημάτων ανά Ομάδα Προσανατολισμού, λαμβάνοντας υπόψη και τα μαθήματα στα οποία υπάρχουν αυξημένοι συντελεστές βαρύτητας. Για την εισαγωγή στα τμήματα κάθε Επιστημονικού Πεδίου θα υπολογίζονται τα τέσσερα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας που προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο.

Πηγή: cnn.gr

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.