Χαρτί πιο δυνατό απ’ το ατσάλι


Ονομάζεται “buckypaper” και μοιάζει πολύ με το καρμπόν. Μη σας ξεγελάει όμως το συμπαθητικό ονοματάκι του! Είναι πιθανό ότι το buckypaper θα φέρει επαναστατικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται από αεροπλάνα έως και οι τηλεοράσεις. Είναι 10 φορές πιο ελαφρύ και 500 φορές πιο δυνατό από το ατσάλι, το buckypaper βγαίνει σε φύλλα και πιέζεται δυνατά ώστε να γίνει μια σύνθετη μάζα.

Αντίθετα από τα συμβατικά σύνθετα υλικά, όμως, είναι αγωγός του ηλεκτρικού ρεύματος όπως ο χαλκός ή το πυρίτιο και διαχέει τη θερμότητα όπως το ατσάλι  και ο ορείχαλκος. Οι ερευνητές έχουν κάνει σημαντική πρόοδο και πιστεύουν ότι σύντομα το buckypaper θα αποτελέσει το θαυμαστό νέο υλικό για το φως, για αεροπλάνα και αυτοκίνητα που εξοικονομούν ενέργεια, για πιο αποδοτικούς υπολογιστές, εξελιγμένες οθόνες τηλεοράσεων καθώς και πολλά άλλα προϊόντα. Κατασκευάζεται από σωληνοειδή μόρια άνθρακα τα οποία είναι 50,000 φορές μικρότερα από την ανθρώπινη τρίχα.

Μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί η κατασκευή ενός ελάχιστου ποσοστού των δυνατοτήτων του, και το οποίο κοστίζει ακριβά. Οι ερευνητές όμως αναπτύσσουν μεθόδους κατασκευής του που σύντομα θα το καταστήσουν ανταγωνιστικό ανάμεσα στα σύνθετα υλικά που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

CNN

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.